Grov bakst

GLUTENFRITT GRYTEBRØD ELTEFRITT

img_0884

Her får du oppskriften på et grovt glutenfritt grytebrød, bakt med masse fullkorn og fiber fra havre, bokhvete og solsikkekjerner. Et deilig glutenfritt grytebrød med god og sprø skorpe.

Ikke la deg avskrekke av eltefritt. Det er faktisk veldig enkelt. Deigen røres raskt sammen kvelden før og står til heving på kjøkkenbenken. Den som står opp først knar den, former den og setter jerngryten i ovnen. Et par timer senere fylles huset med duften av hjemmebakt. De som enda ikke har stått opp våkner til denne deilige lukten og er de ikke sultne enda så blir de det ihvertfall da.

Det beste resultatet får du om du steker grytebrødet i en jerngryte med lokk. Men det er ikke avgjørende. Du kan bruke en brødform også, men da får du ikke like sprø skorpe.

Du får kjøpt meltypene på Meny, COOP Mega og store kiwi. Spør om du ikke finner de. Trykk på linkene i oppskriftlisten for å se meltypene de har hos Meny.

Du trenger

 • 150 g glutenfrie havregryn
 • 150 g maismel
 • 100 g bokhvetemel + mel til utbaking
 • 90 g solsikkekjerner
 • 15 g fiberhusk
 • 3/4 ts tørrgjær
 • 1,5 ts salt
 • 1 god ts honning
 • 650 g vann, romtemperert

Utstyr

 • Liten jerngryte (ca 21 cm i diameter) med lokk.

Slik gjør du

Deigen:

1. Mål opp og bland sammen alle de tørre ingrediensene i en stor bakebolle. Tilsett honning og vannet litt etter litt mens du rører (vannet skal være romtemperert = 20 grader). Bruk en slikkepott til å røre det sammen. Obs. Pass på at det ikke er klumper i deigen eller mel i bunnen av bakebollen.

Dekk bollen med plastfolie og kjøkkenhåndkle, og sett til heving på kjøkkenbenken over natten (10-18 timer). (Ikke sett bakebollen over vannbad, på baderomsgulvet eller lignende, brødet blir best om deigen står i romtemperatur).

Etter heving:

2. Sett ovnen på 250 grader og sett jerngryten med lokk inn på nederste rille i ovnen.

3. Elt deigen i bakebollen ved bruk av en slikkepott. Deigen skal nå være klissete men samle seg. Ha ca. 1 ss med glutenfritt mel på benken (jeg bruker jyttemel, men bokhvetemel kan også brukes). Velt deigen ut på bordet og kna og brett deigen ved hjelp av en slikkepott. Bruk mer glutenfritt om deigen klisser. Du skal kunne kna brøddeigen til en ball med hendene.

Form deigen til en ball og dekk med et kjøkkenhåndkle. La ligge å hvile til jerngryten er ordentlig varm.

4. Etter at jerngryten har stått i ca. 15 minutter i glovarm ovn. Legger du brødet i gryten og setter på lokket. (Hvis brødet du har formet er for stort for gryten kan du brette det og legge det med skjøten ned).

Strø eventuelt litt mel over brødet og sett på lokket. La steke nederst i ovnen med lokket på i 30 minutter. Ta så av lokket og senk varmen til 225 grader. Stek så i 30-45 minutter til du har en mørk brun og hard skorpe. Stek heller for lenge enn for kort. Total steketid er altså 60-75 minutter.

5. La brødet avkjøles på rist. OBS. Det er viktig at brødet får tid til å avkjøles før du skjærer i det, om ikke vil det bli deigete inni.

Brødet kan gjerne fryses, enten i skiver eller helt, men det holder seg saftig og godt i flere dager.

img_0884

Klikk på symbolet under for å følge bloggen på facebook eller instagram 🙂

10 kommentarer om “GLUTENFRITT GRYTEBRØD ELTEFRITT

 1. Hei.
  Jeg er fersk glutenallergiker og Jeg leter etter gode glutenfrie brød oppskrifter og tenkte å prøve ut noen av dine. Problemet er at jeg også ikke tåler havre. Noe de fleste oppskriftene jeg har kommet over, inneholder. Har du noen forslag til annet jeg kan bruke i stedet for havregryn, hvis det er noe?
  Hilsen Carina

  1. Hei, du kan prøve med hirsegryn om du liker smaken av hirse? Dessverre har jeg ikke testet det selv så kan ikke gi deg noe mengeanvisning. Er flere som har spurt om det samme, så skal få laget en brødoppskrift uten havregryn etterhvert 🙂

 2. Takk for bra oppskrift, funka veldig bra.
  Ønsker å lage den litt større – typ 5-600 g mel/havregryn
  – har dere noen tanker rundt steketid eller annet jeg burde ta hensyn til?

  1. Hei Pål, Takk for hilsen. Da kan du bake det brødet som heter GLUTENFRITT BRØD, ELTEFRITT MED CHIA, det er et større brød 🙂

 3. Bakt to stk. Veldig godt brød, men nederste del i midten av brødet ble deigete begge ganger. Ka gjør eg feil?

   1. Hei. Jeg har bakt tre ganger av ulike oppskrifte. Fulgt oppskrift til punkt og prikke, også det å elte inn ekstra mel for å unngå at det blir klissete inni. Jeg tok lengre steketid for hvert brød fordi de ble klissete inni hele brødet! Det siste stekte jeg først en halvtime, deretter i 65 minutter på 220 gr (!)Har god ovn, og holdt meg til oppgitt temp, likevel får jeg de ikke helt gjennomstekte. Elllers er det smakfulle brød, og best nystekte, da merker man ikke så mye, men dagen etter er noe annet…Har tenkt på om det kan være for mye fiberhusk? Skjønner ingenting.
    Hilsen fortvilet brødbaker

   2. Hei, først og fremst, disse eltefrie brødene er naturlig veldig saftige. Om de blir rå har noe godt galt. Da har jeg flere alternativer:
    – elter inn for lite mel før steking
    – skjærer i brødet før det er avkjølt
    – oppbevar i kjøkkenhåndkle og ikke i plast
    Har du gjort alt dette så kan du redusere bruk av fiberhusk og vann 🙂

  1. Jeg har bakt det brødet én gang, og stekte det nærmere1 time, etter at lokket er tatt av . Ingen komfyrer er like, og min har god varme. Så jeg senket temperaturen til 200gr, den siste halvtimen, så ikke det skulle bli brent. Da ble skorpen rundt hele brødet veldig godt stekt og sprø, og det ble bra stekt inni òg. Jeg har i tillegg skivene en tur i brødristeren de neste dagene. Det fungerer veldig godt for meg.
   Mvh Windi.

 4. Nå har eg fulgt oppskriftene dine slavisk så lenge, at eg våget å bytte ut solsikke kjerner med hakkede mandler /valnøtter (tåler ikke frø), og det gikk veldig bra. Smaker deilig det òg 😃 Er veldig takknemlig for dine oppskrifter.!!

Legg inn en kommentar