Søt bakst

GLUTENFRI OG MELKEFRI FASTELAVNSBOLLER

Fastelavn er en fin tradisjon for alle oss som er glad i nystekte boller. For hva er vel en bedre anledning til å bake deilig myke og saftige glutenfrie boller enn Fastelavn. Denne oppskriften sikrer at bollene både smaker skikkelig godt og har en god og luftig konsistens. Jeg anbefaler de på det sterkeste.

Som all glutenfri gjærbakst er de klart best når de er nystekte, så frys bollene dere ikke spiser. Dersom du ønsker å gjøre klar deigen dagen før, kan du bruke oppskriften på eltefrie skolebrød.

I oppskriften finner du ordet melkeerstatning. Det er fordi noen tåler laktosefrie produkter, mens andre ikke. Jeg gir tips om hva du bør bruke om du har laktoseintoleranse, eller melkeallergi lenger ned i innlegget.

Oppskriften gir ca. 12 glutenfrie og melkefrie fastelavnsboller.

Du trenger

  • 340 g TORO glutenfri fin kakemiks (1 pose)
  • 1/2 pk fersk gjær (evt tørrgjær)
  • 100 g sukker
  • 1 ts bakepulver
  • 20 g fiberhusk (2 ss)
  • 1/2 – 3/4 ts kardemomme
  • ¼ ts salt
  • 350 g melkeerstatning, kald (3,5 dl)*
  • 75 g smørerstatning, i terninger*
  • 1 egg
  • Mel til utbaking (jeg bruker jyttemel)

Pynt

  • 1 egg, til pensling
  • 3 dl kremfløte-erstatning*
  • 1 ts sukker
  • 1 ts vaniljesukker
  • Evt. syltetøy
  • Melis til å drysse over

*Erstatning for melk:

  • Ved laktoseintoleranse benytter du laktosefri melk, laktosefritt smør og laktosefri fløte.
  • Ved melkeallergi bruker du Apro soyamelk naturell, Melange margarin uten melk, og Gryr fløteerstatning.

 

Slik gjør du 

1. Ta gjerne smør, melkeerstatning og egget ut av kjøleskapet i god tid før du skal bake.

2. Ta frem en kjøkkenmaskin med k-spade. Mål opp alt det tørre i bakebollen og bland sammen. Bruker du fersk gjær smuldrer du det oppi melet.

Mål opp melkeerstatningen og tilsett egget. Visp sammen. Mens kjøkkenmaskinen går på lav hastighet tilsetter du melkeblandingen, litt og litt. Etter en liten stund er alt blandet inn og deigen er jevn. Sjekk da med en slikkepott at det ikke har festet seg mel i bunnen av bollen.

Tilsett smøret i terninger, og elt så deigen i 15 minutter på middels hastighet. Samle deigen i bakebollen, dekk med plast og sett til heving i 1,5 time.

3. Ta litt mel på benken (jeg bruker jyttemel). Elt deigen i bakebollen med en slikkepott og velt ut deigen. Elt så deigen videre på kjøkkenbenken ved bruk av slikkepotten (da deigen klisser en del) – bruk så lite mel som mulig. Fortsett å tilsette mel til du kan samle deigen i en stor ball. La så deigen hvile på kjøkkenbenken i 10-15 minutter.

4. Form deigen til 12 emner som du triller til boller. Obs hvis deigen klisser for mye til at du kan forme de til boller så bruk mer mel. Du skal kunne trille bollene ut.

Sett på stekeplate med bakepapir og la heve tildekket i 60 minutter.

5.. Sett ovnen på 225 grader. Pensle de glutenfrie bollene med sammenvispet egg og stek midt i ovnen i ca. 10 minutter. Følg med mot slutten av steketiden. Bollene er ferdige når de har en lys gylden farge.

Steker du de for lenge kan de bli litt tørre, så pass på. La avkjøles på rist. Bland sammen fløteerstatningPisk krem

Glutenfrie boller er klart best når de er helt ferske og fortsatt litt lunkne. Så spis alle med en gang, eller frys ned de dere ikke spiser. Fryste boller skjerper du i ovnen rett fra fryst tilstand på 200 grader i ca 10 minutter. Da blir de like gode som nystekte. 

Følg meg gjerne på instagram: @glutenfrihet.no

Legg inn en kommentar