Grov bakst

GLUTENFRIE SOLSIKKERUNDSTYKKER

Disse glutenfrie rundstykkene er myke, luftige og med rund, god smak av de grove kornsortene. Oppskriften er nøye satt sammen for å sikre en deig som ikke bare gir gode og saftige glutenfrie rundstykker, men deigen er også lett å jobbe med.

Solsikkerundstykkene er bakt med solsikkefrø, glutenfri havregryn og bokhveteVisste du at bokhvete er en nøtt? Den inneholder mye kostfiber, jern, fosfor, kalium og magnesium. Også har bokhvete et høyt innhold av protein og lysin – en essensiell aminosyre. Med andre ord gir bokhvete svært næringsrik bakst, og det er jo ikke noe vi med glutenallergi vasser i. Så disse glutenfrie rundstykkene er ikke bare gode på smak, men også for kropp og sjel

Du tenker kanskje, “hm kanskje jeg skal prøve de”, men så ser du ingredienslisten og tenker – huff her var det mange ingredienser jeg ikke har. Men frykt ikke – du får kjøpt alle ingrediensene på velassorterte butikker som for eksempel Meny eller de største Kiwi butikkene. Og det er absolutt vert det – for glutenfritt smaker så utrolig godt når man baker det selv med rene, gode ingredienser. Også blir det så mye sunnere!

Oppskriften gir 12 glutenfrie grove rundstykker.

Du trenger

 • 140 g glutenfri havregryn
 • 120 g bokhvetemel
 • 100 g maismel
 • 50 g rismel
 • 70 g solsikkekjerner + til pynt
 • 20 g fiberhusk
 • 5 g tørrgjær (ca 2,5 ts)
 • 1,5 ts bakepulver
 • 1-1,5 ts salt
 • 1 ts flytende honning
 • 6,5 dl vann, kaldt (650 g)

Slik gjør du

1. Ta frem kjøkkenmaskin og k-spade. Bland sammen alle de tørre ingrediensene. Tilsett vannet og honningen, litt etter litt. Bland først sammen på lav hastighet. Sjekk så at det ikke er melrester i bunnen av bakebollen (noen kjøkkenmaskiner får ikke med seg alt).

Øk hastigheten og elt deigen i 10 minutter. Bruk en slikkepott og samle deigen i bollen. Dekk med plastfolie og sett til heving på kjøkkenbenken i ca. 90 minutter.

2. Elt deigen i bakebollen ved bruk av en slikkepotten. Bruk litt mel på benkeplaten og kna deigen videre der. Form deigen til en pølse og del i 12 emner som du så triller ut til rundstykker. (Deigen skal være litt klissete, men ikke så klissete at du ikke får formet den til rundstykker. Gjør den det bruker du mer mel.)

Sett rundstykkene på et bakepapirkledd stekebrett. Fordel solsikkefrø over og dekk med et kjøkkenhåndkle. La heve tildekket i 60 minutter.

3. Mot slutten av hevetiden setter du ovnen på 225 grader.

4. Når ovnen er varm setter du de inn på midterste rille og lar de steke i 25 – 30 minutter. Rundstykkene er ferdige når de har en fin farge og stekeskorpe. Stek heller litt for lenge enn for kort om du er usikker.

5. La avkjøles på rist og nyt!

 

7 kommentarer om “GLUTENFRIE SOLSIKKERUNDSTYKKER

   1. Takk. Kan se ut som det har gått bra med midterste rille og like lang tid. Skal si det sikkert når brødene har avkjølt seg (lagde to runder)😊

 1. Ble ikke helt gjennomstekt den gangen. Hvor lang tid, tror du? Med klassiske brødformer?

  1. Hei, jeg tipper 45-60 min. Anbefaler deg å bruke en av oppskriftene på brød. Har mange ulike brød på bloggen som blir kjempegode 🙂

Legg inn en kommentar