Søt bakst

GLUTENFRI SITRONKAKE

Er du svak for julekaken mor monsen? Da kommer denne til å falle i smak. Denne glutenfrie sitronkaken har nydelig smak av sitron og er myk og saftig.

Det er enkelt å gjøre oppskriften laktose- eller melkefri. Se nederst i innlegget.

Du trenger:

  • 125 g smør, romtemperert
  • 125 g sukker
  • 2 egg
  • 115 g glutenfritt mel
  • 3/4 ts vaniljesukker
  • 1 ts bakepulver
  • 1/2 sitron, revet skall + saft

Slik gjør du

1. Sett ovnen på 175 grader over- og undervarme. Smør en rund kakeform på 20 cm i diameter og legg bakepapir i bunnen (formen du bruker bør romme 1 liter).

2. Vask sitronen og del den i to. Riv skallet på den ene halvparten med et zest jern (obs det er viktig at du ikke får med det hvite som smaker beskt).

3. Ha det romtempererte smøret i en bakebolle og tilsett sukkeret. Rør smør og sukker i 5 minutter med håndvisper eller kjøkkenmaskin med K-spade.

4. Tilsett ett og ett egg av gangen og rør inn.

5. Bland sammen de tørre ingrediensene og sikt de over i bakebollen. Rør deigen raskt sammen. Tilsett sitronsaft og revet sitron tilslutt. Fordel deigen i kakeformen ved hjelp av en slikkepott.

6. Stek kaken på nest nederste rille i 20-30 min. Følg med mot slutten av steketiden og legg over bakepapir om den blir mørk.

7. La avkjøles på rist!

Kaken kan fryses, men da uten glasur.

Sitronkaken er nydelig som den er, men kan gjerne toppes med glasur. Da anbefaler jeg en av to typer:

Melisglasur

  • 100 g melis
  • Vann
  • Smak til med noen dråper sitron

Ostekremglasur

  • 125 g kremost naturell
  • 1 ss vaniljesukker
  • 100 g smør, romtemperert
  • 200 g melis
  • Noen dråper sitron

Slik gjør du:

Visp sammen melis, vaniljesukker og det romtempererte smøret med en håndvisp. Rør inn kremosten og smak til med sitron (om du ønsker det). Fordel utover den avkjølte kaken.

Allergiinfo

Ved melkeallergi, bytt ut smøret med melkefri margarin. Ved laktoseintoleranse bruker du laktosefritt smør.

4 kommentarer om “GLUTENFRI SITRONKAKE

  1. Bakte denne i dag som min første glutenfrie kake, suksess! Mye saftigere og mer smakfull enn det jeg har fått til med “vanlige” kaker, så denne skal jeg lage igjen 🙂

Legg inn en kommentar