Søt bakst

GLUTENFRIE SKOLEBOLLER

Skoleboller er noe av det beste jeg vet. Det var derfor ganske gledelig å sette tenna i disse glutenfrie skolebollene. Herremin så gode de ble. Jeg jobbet såå lenge med oppskriften på glutenfrie boller og det er alltid like gøy når jeg får tilbakemeldinger fra dere om at dere også digger denne oppskriften – det inspirerer. Savner du ferske boller så håper jeg du gir denne oppskriften en sjangse, for da tror jeg du kommer til å bli veldig fornøyd.

Jeg pleier å lage vaniljekremen selv – men du kan selvfølgelig kjøpe ferdig vaniljekrem (med mindre du ønsker den melkefri).

Du kan enkelt gjøre oppskriften melkefri, se nederst i innlegget.

Oppskriften gir ca. 9 glutenfrie skoleboller.

Du trenger

  • 1 pk TORO glutenfri fin kakemiks
  • 1/2 pk gjær (fersk eller tørr)
  • 90 g sukker
  • 1 ts bakepulver
  • 20 g fiberhusk
  • 1/2 ts kardemomme
  • 1/4 ts salt
  • 350 g melk, kald**
  • 1 egg
  • 75 g smør, i terninger
  • Mel til utbaking (gjerne jyttemel)

* Du kan selvfølgelig bruke en annen glutenfri melblanding.

** Du kan lese om hvorfor jeg baker boller med kald væske her.

Vaniljekrem 

  • 1 vaniljestang eller 1 ts vaniljesukker
  • 1 dl + ½ dl helmelk
  • 25 gram sukker
  • 1 eggeplomme (M)
  • 1 ss maisenna

Pynt

  • Melis
  • Kokos


Slik gjør du

1. Ta frem en kjøkkenmaskin med k-spade. Mål opp alt det tørre i bakebollen. Bland sammen. (Bruker du fersk gjær så smuldrer du den opp i melet.)

2. Mål opp melken og tilsett egget. Visp sammen. Skjær smøret i terninger. Mens kjøkkenmaskinen går på lav hastighet tilsetter du melkeblandingen i en tynn stråle. Etter en liten stund er alt blandet inn og deigen er glatt og fin, da har du oppi smøret i terninger.

Elt så deigen i 15 minutter på middels hastighet. Samle deigen i bakebollen, dekk med plast og sett til heving i 1,5 time.

3. Ta litt mel på benken (jeg bruker jyttemel). Elt deigen i bakebollen med en slikkepott og velt ut deigen. Elt så deigen videre på kjøkkenbenken. Fortsett å tilsette litt og litt mel til du kan samle deigen i en stor ball (se baketips). La så deigen hvile på kjøkkenbenken i 10-15 minutter.

4. Form deigen til en lang pølse og del i 9 emner, (hver bolle er da ca. 100 g). Sett på en bakepapirkledd stekeplate. La heve tildekket i 60 minutter.

5. Mens bollene hever lager du vaniljekremen

  • Bland sammen 1 dl melk, sukker og vaniljesukker i en kjele. (Bruker du vaniljestang så deler du den på langs, skraper ut frøene og legger i).
  • I en liten bolle eller kopp blander du sammen 1 ss maisenna med 1/2 dl melk. Rør klumpefri og tilsett så eggeplommen.
  • Varm opp melk og sukker til kokepunktet. Det skal ikke koke, så følg med. Når den ryker tilsetter du blandingen i den lille bollen i en tynn stråle mens du visper.
  • La blandingen koke opp under middels varme. Visp underveis så den ikke brenner seg. La koke forsikig – til vaniljekremen tykner, det tar bare et par minutter. (Ta ut vaniljestangen om du har brukt det).
  • Hell over i en bolle og la stå på kjøkkenbenken til avkjøling.

6. Sett ovnen på 225 grader. Lag en liten grop i midten av hver bolle og fordel vaniljekremen i. Stek midt i ovnen i ca. 10- 15 minutter. Følg med mot slutten av steketiden. Flytt over på rist og la avkjøles.

7. Bland sammen melis og vann til konsistensen er så tykk at du akkurat får fordelt den. Fordel på hver bolle og dryss kokos over.

Skolebollene er klart best når de er helt ferske. Så spis alle med en gang, eller frys ned de dere ikke spiser (frys bollene uten melisglasur).

Baketips

Jo mindre mel du bruker jo saftigere blir baksten, men det må allikevel være nok til at deigen kan jobbes med. Derfor er det viktig at du begynner i det små og tilsetter litt og litt etterhvert. Da kan du være helt sikker på at du ikke har brukt for mye mel, men det som var akkurat nødvendig.

Allergiinfo

Jeg har selv laget disse melkefrie og de blir fantastisk gode da også.

  • Ved laktoseintoleranse: Bruk melkefri margarin og laktosefri melk. Bruk laktosefri h-melk i vaniljekremen.
  • Ved melkeallergi: Bruk melkefri margarin og soyamelk (uten tilsatt sukker). Bruk soyamelk i vaniljekremen (uten tilsatt sukker).

Følg gjerne bloggen på instagram, glutenfrihet.no

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s