Grov bakst

GLUTENFRITT BRØD MED CHIA

Har du prøvd noen av oppskriftene på glutenfrie brød her på bloggen? Fornøyd? Jeg kommer ihvertfall aldri til å bake med glutenfrie «grove» melblandinger igjen. For når sant skal sies så er de ikke så veldig grove også inneholder de masse stivelse. Jeg foretrekker sunne glutenfrie brød bakt med rene melsorter, frø og kjerner. Derfor får du her oppskriften på to saftige, luftige glutenfrie brød bakt med havregryn, chiafrø og rene melsorter. Min nye favoritt!

Ps. Det er viktig at du er nøyaktig med oppmåling av ingrendiensene for at resultatet skal bli som på bildet:)

Oppskriften gir to glutenfrie brød.

Du trenger

  • 200 g GF havregryn
  • 125 g bokhvetemel
  • 150 g maismel
  • 100 g rismel
  • 75 g knuste linfrø
  • 100 g solsikkekjerner eller hel bokhvete
  • 35 g chiafrø
  • 35 g fiberhusk
  • 8 g tørrgjær / (2/3 fersk gjær) *
  • 2 ts bakepulver
  • 2 ts salt
  • 1,5 ts flytende honning
  • 12 dl vann, kaldt (1200 g)

**Hvis du ønsker å kutte ned på hevetiden kan du bruke en hel pakke med gjær og romtemperet vann. Du kan lese om hvorfor jeg baker med kald væske og lang hevetid her.

Utstyr

  • Kjøkkenmaskin med k-spade
  • 2 små brødformer a 25 cm

Slik gjør du

1. Ta frem kjøkkenmaskinen og k-spaden. Mål opp og bland sammen alle de tørre ingrediensene. Tilsett vannet og honningen i en stråle mens maskinen går på lav hastighet.

(Når alt er blandet sammen til en deig kan du gjerne stoppe maskinen og røre opp deigen med en slikkepott så du er helt sikker på at det ikke har dannet seg melklumper i bunnen av bollen eller på k-spaden.)

2. Elt så deigen på middels hastighet i 15 minutter.

3. Smør to små brødformer (a 25 cm) med olje. Fordel halvparten av deigen i hver form. Deigen skal være litt klissete. Jevn ut deigen i hver form ved hjelp av slikkepotten. Lag fire snitt og dryss litt bokhvetemel over. Dekk med et kjøkkenhåndkle og la heve i ca. 3 timer. Brødene er ferdig hevet når de nesten har nådd toppen av formene.

4. Sett ovnen på 200 grader. Når ovnen er varm setter du brødene inn på nederste rille. La steke i ca 45 minutter. De er ferdige når de har fått en mørk og hard skorpe. (La de heller steke litt for lenge enn for kort.)

5. Velt ut av formene og avkjøl brødene på rist. Vent med å skjære i brødene til de er helt avkjølt, (hvis ikke kan de bli deigete.)

Nyt nystekt og skjær så resten av brødene i skiver og putt i fryseren


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s