Grov bakst

GLUTENFRITT BRØD MED CHIA

Har du prøvd noen av oppskriftene på glutenfrie brød her på bloggen? Fornøyd? Jeg kommer ihvertfall aldri til å bake med glutenfrie “grove” melblandinger igjen. For når sant skal sies så er de ikke så veldig grove også inneholder de masse stivelse. Jeg foretrekker sunne glutenfrie brød bakt med rene melsorter, frø og kjerner. Derfor får du her oppskriften på to saftige, luftige glutenfrie brød bakt med havregryn, chiafrø og rene melsorter. Min nye favoritt!

Ps. Det er viktig at du er nøyaktig med oppmåling av ingrendiensene for at resultatet skal bli som på bildet:)

Oppskriften gir to glutenfrie brød.

Du trenger

  • 200 g GF havregryn
  • 125 g bokhvetemel
  • 150 g maismel
  • 100 g rismel
  • 75 g knuste linfrø
  • 100 g solsikkekjerner eller hel bokhvete
  • 35 g chiafrø
  • 35 g fiberhusk
  • 8 g tørrgjær / (2/3 fersk gjær) *
  • 2 ts bakepulver
  • 2 ts salt
  • 1,5 ts flytende honning
  • 12 dl vann, kaldt (1200 g)

**Hvis du ønsker å kutte ned på hevetiden kan du bruke en hel pakke med gjær og romtemperet vann. Du kan lese om hvorfor jeg baker med kald væske og lang hevetid her.

Utstyr

  • Kjøkkenmaskin med k-spade
  • 2 små brødformer a 25 cm

Slik gjør du

1. Ta frem kjøkkenmaskinen og k-spaden. Mål opp og bland sammen alle de tørre ingrediensene. Tilsett vannet og honningen i en stråle mens maskinen går på lav hastighet.

(Når alt er blandet sammen til en deig kan du gjerne stoppe maskinen og røre opp deigen med en slikkepott så du er helt sikker på at det ikke har dannet seg melklumper i bunnen av bollen eller på k-spaden.)

2. Elt så deigen på middels hastighet i 15 minutter.

3. Smør to små brødformer (a 25 cm) med olje. Fordel halvparten av deigen i hver form. Deigen skal være litt klissete. Jevn ut deigen i hver form ved hjelp av slikkepotten. Lag fire snitt og dryss litt bokhvetemel over. Dekk med et kjøkkenhåndkle og la heve i ca. 3 timer. Brødene er ferdig hevet når de nesten har nådd toppen av formene.

4. Sett ovnen på 200 grader. Når ovnen er varm setter du brødene inn på nederste rille. La steke i ca 45 minutter. De er ferdige når de har fått en mørk og hard skorpe. (La de heller steke litt for lenge enn for kort.)

5. Velt ut av formene og avkjøl brødene på rist. Vent med å skjære i brødene til de er helt avkjølt, (hvis ikke kan de bli deigete.)

Nyt nystekt og skjær så resten av brødene i skiver og putt i fryseren


3 kommentarer om “GLUTENFRITT BRØD MED CHIA

  1. Hei! Jeg får veldig halsbrann av havre. Vil du anbefale å bytte ut med bokhveteflak, hirseflak eller noe annet? Mvh Jane

    1. Hei, litt avhengig av hva du foretrekker. Du kan evt benytte 50/50 av hirse og bokhvetegryn for å sikre at det ikke blir for dominerende smak fra det ene eller det andre.
      Ps, jeg har ikke testet å bytte ut havregryn, så det er mulig du må justere litt på mengde for å få riktig konsistens. Lykke til!

  2. Hei. Kan man heve disse i kjøleskap over natten så slenge dem rett inn i varm ovn neste dag?

Legg inn en kommentar