Søt bakst

GLUTENFRI SJOKOLADEKAKE

På leting etter en saftig og myk glutenfri sjokoladekake med deilig smak av sjokolade? Da er du kommet til rett sted.

Det var en leser av bloggen som spurte om jeg kunne lage en oppskrift på glutenfri sjokoladekake i rund form. Hun var så glad i den glutenfrie sjokoladekaken i langpanne som jeg hadde her på bloggen. Det er så gøy å få slike forespørsler, så jeg begynte å teste  litt ulike oppskrifter. Og tilslutt, så satt’n. Denne glutenfrie sjokoladekaken er ordentlig saftig og myk. En kake du vil høste mye skryt av, det er jeg helt sikker på 🙂

Ønsker du å bake sjokoladekake langpanne, så finner du oppskriften her.

I denne oppskriften har jeg både kaffe i kaken og i glasuren. I selve kaken får kaffen frem sjokoladesmaken, men uten at det smaker kaffe. I glasuren gir den smak av mokka. Ønsker du ikke mokkasmak på glasuren kan du bytte ut kaffen med melk.

Det er enkelt å gjøre kaken melkefri, se nederst.

For deilig glutenfri sjokoladekake i rund form trenger du:

  • 200 g glutenfritt mel*
  • 380 g sukker (3,5 dl)
  • 40 g bakekakao
  • 2 ts bakepulver
  • 1 ss vaniljesukker
  • ½ ts salt
  • 60 g olje, nøytral
  • 1 egg (L)
  • 200 g melk (2 dl)
  • 150 g kaffe, (1,5 dl) 2 ts instant kaffe blandet ut med vann

*Jeg har bakt sjokoladekaken både med TORO glutenfri kakemiks og fint rismel. Begge deler fungerer helt supert. 

Kremet sjokoladeglasur

  • 75 g smør, romtemperert
  • 3 ss bakekakao
  • 1,5 ts vaniljesukker
  • 175 g melis
  • 2 klyper salt
  • 6 ss sterk kaffe, avkjølt**

Utstyr

  • Rund kakeform på 24 cm i diameter. Du kan bruke en større eller mindre form, men da må du justere steketiden.

**Ønsker du ikke mokkasmak på glasuren kan du bytte ut kaffen med melk.

Slik gjør du

1. Sett ovnen på 170 grader. Smør en kakebunn på 24 cm i diameter og legg bakepapir i bunnen. 

Obs! Det er viktig at kakeformen er tett, da kakedeigen er ganske tynn. Sjekk gjerne dette før du begynner å bake. 

2. Lag kaffe, helst instant. Bland sammen 2 ts instant kaffe med litt varmt vann. Hell så i kaldt vann til du har 1,5 dl (150 gram).

3. Bland sammen de tørre ingrediensene i en bakebolle. I et desilitermål el. blander du sammen de våte ingrediensene. Tilsett i bakebollen med det tørre, litt etter litt. Visp røren glatt og fordel raskt i kakeformen. (Kaken må inn i ovnen med en gang røren er klar).

Røren er ganske flytende og du kommer nok til å lure på om dette er riktig. Du kan puste ut, det er helt riktig.

4. Stek kaken midt i ovnen i ca. 40 minutter. Følg med mot slutten av steketiden. Trikset for en saftig og myk sjokoladekake er å ta den ut akkurat når den har stivnet. 

Det er vanskelig å se på kaken om den er ferdig, så stikk baksiden av en fyrstikk ned i kaken. Kommer den ut uten deig er kaken ferdig. Om ikke, la den steke litt lenger og følg med. (Alle ovner er forskjellige, så det er vanskelig å gi en helt eksakt tid). 

La avkjøles i formen i ca. 15 minutter før du forsiktig vender den over på en rist. 

Glasur 

6. Visp sammen det myke smøret med de tørre ingrediensene. Når blandingen korner seg så tilsetter du kaffen (se baketips) og visper glasuren luftig. Den vil da bli litt lyserer i fargen.

7. Når kaken er helt avkjølt fordeler du glasuren over kaken ved hjelp av en slikkepott. Pynt etter ønske og server med nytraktet kaffe. 

Kaken holder seg fint i kjøkeskapet. Gjør ringen til kakeformen så stor som mulig og tre forsiktig over kaken. Ha så plastfolie over ringen, så unngår du at plasten klistrer seg til glasuren.

Baketips

Glasuren blir aller best om du bruker sterk kaffe. Hvis du ikke har ferdig laget sterk kaffe, så lag en sterk instant men ha bare i nok varmt vann til å få blandet den ut. Spe så med kaldt vann, så slipper du å vente på at kaffen avkjøles.

Allergiinfo

Hvis du har laktoseintoleranse erstatter du melken med laktosefri melk. Har du melkeallergi bytter du den ut med soaymelk naturell (uten tilsatt sukker). I glasuren erstatter du smøret med margarin uten melk.

**Inspirasjon til oppskriften er hentet fra bloggen cafedelites. Jeg har gjort noen endringer og selvfølgelig gjort oppskriften glutenfri.**

6 thoughts on “GLUTENFRI SJOKOLADEKAKE

  1. Hei. Jeg tenkte å prøve meg på denne kaka. Semper mix lys kan brukes? Og lurer også på om den blir veldig flat ved bruk av en 26 cm kakeform? Den ser helt nydelig ut. Og tenker denne slår an til fredagskosen på jobb 😊

    1. Hei Anneli,
      Så hyggelig😃
      Jeg har bakt den med både fint rismel og TORO glutenfri kakemiks og begge fungerer fint.
      Mtp formstørrelse så tror jeg dessverre den kan bli litt tynn. Når jeg baker den i en springform på 24 i diameter blir den ca 3 cm høy. Det er litt smak og behag 🙂

      1. Ok, da går jeg for 24. Jeg har ikke Semper kakemix for hånden nå. Men tipper vanlig glutenfri lys mix går greit. Da er jeg klar. Jeg kan gi tilbakemelding 😊

      2. Denne kaka ble kjempegod. Saftig og nydelig. Helt klart den beste jeg har laget hittil. Glasuren var Yummy 😊👍 Går helt fint å bake med Semper lys mix også 👍

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s