Grov bakst

GLUTENFRITT BRØD MED BOKHVETE

Denne oppskriften gir to skikkelig gode glutenfrie brød bakt med bokhvete, havre og frø. Bokhvete er nok den meltypen som har overrasket meg mest i søken på ingredienser for å bake gode, sunne og fiberrike glutenfrie brød. Bokhvete er en nøtt (og har ingenting med hvetemel å gjøre). Den inneholder mye kostfiber, jern, fosfor, kalium og magnesium. I tillegg har bokhvete et høyt innhold av protein og lysin – en essensiell aminosyre. Bokhvete kommer ofte i form av mel, gryn eller hel bokhvete. Her har jeg brukt bokhvetemel og hel bokhvete. En god kombi for brød med god smak og litt tyggemotstand. Du får kjøpt bokhvetemel og hel bokhvete på velassorterte KIWI butikker og Meny. Du kan lese om de ulike meltypene her.

Denne oppskriften gir glutenfrie brød med fantastisk saftighet, luftighet og en god skorpe. Og selvfølgelig kjempegod smak. Oppskriften gir 2 glutenfrie brød. Perfekt for å skjære i skiver og legge i fryseren. Anbefales!

Du trenger

  • 200 g GF havregryn
  • 200 g bokhvetemel
  • 150 g maismel
  • 100 g rismel
  • 75 g hel bokhvete
  • 85 g solsikkekjerner
  • 50 g knuste linfrø
  • 35 g fiberhusk
  • 8 g tørrgjær / (2/3 fersk gjær) *
  • 2 ts bakepulver
  • 2 ts salt
  • 1,5 ts flytende honning
  • 12 dl vann, kaldt (1200 g)

*Hvis du ønsker å kutte ned på hevetiden kan du bruke en hel pakke med gjær og romtemperet vann. Du kan lese om hvorfor jeg baker med kald væske og lang hevetid her.

Utstyr

  • Kjøkkenmaskin med k-spade
  • 2 små brødformer a 25 cm

Slik gjør du

1. Ta frem kjøkkenmaskinen og k-spaden. Mål opp og bland sammen alle de tørre ingrediensene. Tilsett vannet og honningen i en stråle mens maskinen går på lav hastighet.

(Når alt er blandet sammen til en deig kan du gjerne stoppe maskinen og røre opp deigen med en slikkepott så du er helt sikker på at det ikke har dannet seg melklumper i bunnen av bollen eller på k-spaden.)

2. Elt så deigen på middels hastighet i 10 minutter. Bruk en slikkepott og samle deigen i bollen. Dekk med plastfolie og sett til heving på kjøkkenbenken i 90 minutter.

3. Smør to små brødformer (a 25 cm) med olje. Elt deigen i bakebollen ved bruk av en slikkepott. Fordel halvparten av deigen i hver form. Deigen skal være litt klissete. Jevn ut deigen i hver form ved hjelp av slikkepotten. Lag fire snitt og dryss litt bokhvetemel over. Dekk med et kjøkkenhåndkle og la heve i ca. 90 minutter. Brødene er ferdig hevet når de nesten har nådd toppen av formene.

4. Sett ovnen på 200 grader. Når ovnen er varm setter du brødene inn på nederste rille. La steke i 45-55 minutter. De er ferdige når de har fått en mørk og hard skorpe. (La de heller steke litt for lenge enn for kort.)

5. Velt ut av formene og avkjøl brødene på rist. Vent med å skjære i brødene til de er helt avkjølt, (hvis ikke kan de bli deigete.)

Nyt nystekt og skjær så resten av brødene i skiver og putt i fryseren.

9 kommentarer om “GLUTENFRITT BRØD MED BOKHVETE

  1. Hei 🙂 Jeg har noe som heter krossat bokhvete i skapet, er det hel bokhvete?

    1. Hei, det er knust bokhvete. Jeg vet ikke om det tar opp mer vann enn hel bokhvete, men vil tro deg går fint å bruke det istedet. Skriv gjerne her hvordan det gikk. 🙂

  2. Tusen takk for en fantastisk god oppskrift! Saftige, smaksrike brød som allerede har blitt ny favoritt 🙂

  3. Hei. Brødet ser saftig og godt ut 🖒😆 men jag kan ikke spise honning. Hvor mye mer i veske må jeg erstatte?

    Mvh silje g.

    1. Hei, du kan enten droppe det eller evt. bruke litt sukker istedet. Setningen hjelper gjæren. Ikke nødvendig med mer væske. Lykke til!

Legg inn en kommentar