Søt bakst

GLUTENFRIE FASTELAVNSBOLLER

Da var fastelavn rett rundt hjørnet (jepp det skrives faktisk sånn :)). Skal dere bake boller hjemme hos dere? Disse bollene blir myke, luftige, saftige og skikkelig gode. Planlegg hevetiden så du kan servere de nesten med en gang de er ferdig stekt. Da er de aller best.

Dette er samme oppskriften som rosinbollene, bare med krem og melisdryss. Er du svak for sjokolade så ha litt smeltet sjokolade eller nugatti under kremen. Mums.

Det er enkelt å gjøre oppskriften melkefri. Se nederst i innlegget.

Oppskriften gir ca. 12 glutenfrie fastelavnsboller.

Du trenger

  • 340 g glutenfritt fint mel + mel til utbaking*
  • 1/2 pk gjær (fersk eller tørr)
  • 90 g sukker
  • 1 ts bakepulver
  • 20 g fiberhusk (2 ss)
  • 1/2 ts kardemomme
  • ¼ ts salt
  • 350 g melk, kald
  • 75 g smør, i terninger
  • 1 egg

Pynt

  • 1 egg, til pensling
  • Kremfløte
  • Melis

* Jeg bruker TORO glutenfri fin kakemiks i deigen (mengden i oppskriften tilsvarer en pose) og jyttemel til utbaking (den blå).

**Du kan lese om hvorfor jeg bruker kald væske her.

Slik gjør du 

Ta gjerne smør, melk og egg ut av kjøleskapet litt før du skal bake så det får romtemperatur.

1. Ta frem en kjøkkenmaskin med k-spade. Mål opp alt det tørre i bakebollen og bland sammen. Mål opp melken og tilsett egget. Visp sammen. Mens kjøkkenmaskinen går på lav hastighet tilsetter du melkeblandingen i en tynn stråle. Etter en liten stund er alt blandet inn og deigen er glatt, da tilsetter du smøret i terninger.

2. Elt så deigen i 15 minutter på middels hastighet. Samle deigen i bakebollen, dekk med plast og sett til heving i 1,5 time.

3. Ta litt mel på benken (jeg bruker jyttemel). Elt deigen i bakebollen med en slikkepott og velt ut deigen. Elt så deigen videre på kjøkkenbenken. Fortsett å tilsette litt og litt mel til du kan samle deigen i en stor ball (se baketips). La så deigen hvile på kjøkkenbenken i 10-15 minutter.

4. Form deigen til en lang pølse og del i ti emner som du triller til boller. Obs hvis deigen klisser for mye til at du kan forme de til boller så bruk mer mel. Du skal kunne trille bollene ut.

Sett på stekeplate med bakepapir og la heve tildekket i 60 minutter.

5. Sett ovnen på 225 grader. Pensle de glutenfrie bollene med sammenvispet egg og stek midt i ovnen i ca. 10 minutter. Følg med mot slutten av steketiden. Steker du de for lenge kan de bli litt tørre, så pass på. La avkjøles på rist.

6. Pisk fløten til krem. Del bollen i to og fordel på det underste laget. Legg det andre forsiktig over og dryss over melis.

Glutenfrie boller er klart best når de er helt ferske og fortsatt litt lunkne. Så spis alle med en gang, eller frys ned de dere ikke spiser. Fryste boller skjerper du i ovnen rett fra fryst tilstand på 200 grader i ca. 10 minutter.

Baketips

Jo mindre mel du bruker jo saftigere blir baksten, men det må allikevel være nok til at deigen kan jobbes med. Derfor er det viktig at du begynner i det små og tilsetter litt og litt etterhvert. Da kan du være helt sikker på at du ikke har brukt for mye mel, men det som var akkurat nødvendig.

Allergiinfo

Jeg har selv laget disse melkefrie og de blir fantastisk gode da også.

  • Ved laktoseintoleranse: Bruk melkefri margarin og laktosefri melk. Bruk laktosefri fløte i kremen.
  • Ved melkeallergi: Bruk melkefri margarin og soyamelk (uten tilsatt sukker). Bruk Gryr “fløte” til kremen.

Følg meg gjerne på Instagram (glutenfrihet.no).

Legg inn en kommentar