Søt bakst

GLUTENFRIE LUSSEKATTER (MED ETTERHEVING I KJØLESKAPET OVER NATTEN)

Dette er bare helt genialt! Vi har en utfordring med glutenfri bakst, for uten gluten blir bakeverket fortere tørt, og det er ikke til å skyve under en stol at boller er best når de er ferske, myke, luftige og nystekte. Derfor har jeg utviklet en oppskrift på glutenfrie lussekatter som bakes kvelden før og stekes på morgenen. Og resultatet blir bare utrolig bra! Lussekattene ble rett og slett supergode.

Obs. Rydd plass i kjøleskapet til stekebrettet. Er det for stort, kan du bruke en langpanne kakeform. Jeg brukte en langpanne med lokk, og det fungerte utmerker. Alternativt kan du bruke et bakepapirkledd brett av noe slag som passer i kjøleskapet, så løfter du de forsiktig over på stekebrettet etter hevetiden i kjøleskapet.

Med kaldheving går heveprosessen saktere, den bremses helt ned. Dette fordi gjær trenger varme for å jobbe. Derfor kan vi gjøre alt klart kvelden før og steke de på morgenen. Helt genialt – og perfekt når du skal bake glutenfrie lussekatter som feks skal med til skole eller barnehage.

For boller uten melk, laktose eller egg, se allergi-tips helt nederst.

Oppskriften gir 12 glutenfrie lussekatter.

Du trenger

 • 1 pose TORO glutenfri kakemiks (345 g) *
 • 15 g fersk gjær
 • 100 g sukker
 • 1 ts bakepulver
 • 25 g fiberhusk
 • 1 ts kardemomme
 • 1/2 ts salt
 • 375 g melk, kald**
 • 1 egg
 • 75 g smør, i terninger
 • 0,25 g safran (halv pose) eller 1 ss gurkemeie
 • Mel til utbaking (helst jyttemel)
 • Rosiner

* Jeg har ikke testet noen andre meltyper enn TOROs. ** Du kan lese om hvorfor jeg baker boller med kald væske her.

Slik gjør du 

Kvelden før

1. Ta smøret ut av kjøleskapet før du begynner å bake og del det i terninger.

2. Ta frem en kjøkkenmaskin med k-spade. Mål opp alt det tørre i bakebollen og bland sammen. Bruker du fersk gjær smuldrer du den oppi med melet.

Mål opp melken og tilsett egget. Visp sammen. Mens kjøkkenmaskinen går på lav hastighet tilsetter du melkeblandingen, litt etter litt. Etter en liten stund er alt blandet inn og deigen er jevn, da bruker du en slikkepott til å sjekke at det ikke ligger melrester i bunnen av bakebollen. Elt deigen i 5 minutter.

3. Tilsett smøret i terninger og elt så deigen i ytterligere 15 minutter på middels hastighet. Samle deigen i bakebollen, dekk med plast og sett til forheving i 1,5 time.

4.  Ta litt mel på benken (jeg bruker jyttemel). Elt deigen i bakebollen med en slikkepott og velt ut deigen. Elt så deigen videre på kjøkkenbenken ved bruk av slikkepotten (da deigen klisser) – bruk så lite mel som mulig. Fortsett å tilsette mel til du kan samle deigen i en stor ball.

5. Del deigen i 12 emner som du former til lussekatter (hvert emne er da på cirka 75 g). Obs hvis deigen klisser for mye til at du kan forme de til boller så bruk mer mel. Du skal kunne trille de ut. Sett på stekeplate med bakepapir. Dekk stekebrettet godt med plastfolie og gjerne et lokk av noe slag. Sett inn i kjøleskapet og landet stå der over natten.

Morgenen etter

6. Ta lussekattene ut av kjøleskapet og la stå på benken uten plast/lokk i ca 1,5 time.

Sett ovnen på 225 grader. Pensle lussekattene med egg og pynt med rosiner. Stek midt i ovnen i ca. 10 minutter. Følg med mot slutten av steketiden. Bollene er ferdige når de har en lys gylden farge. Steker du de for lenge kan de bli tørre, så pass på. La avkjøles på rist og nyt lunkne.

Glutenfrie boller er klart best når de er helt ferske og fortsatt litt lunkne. Så spis alle med en gang, eller frys ned de dere ikke spiser. Fryste boller skjerper du i ovnen rett fra fryst tilstand. Sett på rist i ovnene, sett ovnen på 200 grader og la steke i ca 10 minutter, da blir de myke og supergode.

Allergiinfo

 • Ved laktoseintoleranse bruker du laktosefri melk, yoghurt og smør.
 • Ved melkeallergi bruker du plantemelk (usøtet), margarin uten melk og melkefri yoghurt (soya-basert eller kokosbasert).
 • For boller uten egg bruker du 350 g melk og erstatter egget med 100 gram yoghurt naturell.

Følg meg på Instagram for tips om oppskrifter og masse glutenfri inspirasjon. Søk opp GLUTENFRIHET.NO

 

5 kommentarer om “GLUTENFRIE LUSSEKATTER (MED ETTERHEVING I KJØLESKAPET OVER NATTEN)

 1. Hei

  Tusen takk for alle gode oppskrifter. Jeg har nettopp fått heftet lutenfri jul i postkassen. Gleder meg til å gå i gang med julebaksten.

  God jul

  Klem fra Else

 2. Hei. Jeg holder på med disse lussekattene nå. Jeg har akkurat tatt dem ut av kjøleskapet. Men er det ikke meningen at de skal bli litt større etter en natt i kjøleskapet? Det ser ikke ut til at de har heva noe særlig. Dette er mitt første forsøk på lussekatter. Har bakt boller etter din oppskrift en gang tidligere, også da med heving i kjøleskapet. Da hevet heller ikke bollene. Men de ble ganske gode likevel, men kanskje litt små? Følger ellers oppskriften til punkt og prikke.. Og så lurer jeg på det med at det skal være plastfolie over bollene. Da gir vel ikke det rom for at de skal heve noe særlig kanskje? Da må jo folien ligger løst på i såfall ? Hilsen ei som aldri kan få for detaljerte oppskrifter 😉

  1. Hei, Kjøleskapet bremser hevingen så du må la de heve på benken i romtemperatur før du steker de:) Når det kommer til plastfolie er det for å bevare fuktigheten. Hever du uten denne vil overflaten bli tørr:) Lykke til med baksten og kos dere med lussekatter 🙂

 3. Wow!!! Første bolle-oppskrift som ble bra! Fikk nylig påvist cøliaki og prøvd flere oppskrifter uten hell.Takk for at jeg fikk motivasjon til å bake mer fremover! 🙂

Legg inn en kommentar