Serinakaker er en av favorittene mine til jul. Kanskje ikke overraskende, siden jeg er kjeksens største fan. Med denne glutenfrie oppskriften blir serinakakene akkurat slik de skal være. Deilig sprø og porøse, søte og med hint av vanilje. Disse er bare utrolig gode spør du meg og perfekte i konsistensen.
Det er enkelt å gjøre oppskriften laktose- eller melkefri, se nederst i innlegget.
Oppskriften gir 30 glutenfrie serinakaker.
Du trenger
- 210 g glutenfritt mel*
- 2 ts bakepulver
- 2 ts vaniljesukker
- 150 g smør, romtemperert
- 100 g sukker
- 1 egg
Pynt (kan sløyfes)
- 1 eggehvite
- Hakkede mandler
- Perlesukker
*Jeg bruker TORO glutenfri fin kakemiks. Den ser slik ut, klikk her.
Slik gjør du
1. Ta smør (og gjerne egg) ut av kjøleskapet ca. 1 time før du skal bake så det rekker å bli mykt. Del gjerne opp i terninger, så går det fortere.
2. Mål opp glutenfritt mel, sukker, bakepulver og vaniljesukker i bakebollen. Ha i mykt smør og bland sammen. Når alt er godt blandet rører du inn egget.
3. Dekk bakebollen med plastfolie og sett deigen i kjøleskapet i 30 minutter eller mer.
4. Gjør klar pynten. Hakk mandlene og skill eggeplommen fra eggehviten.
Ta bakebollen ut av kjøleskapet. Ha litt mel på bakebordet og kna deigen sammen. Fortsett å tilsette litt og litt mel til du kan forme deigen til en ball.
Del i 3 emner. Rull en av emnene til en pølse som du så deler i 10 like store biter.Trill hver bit til en liten ball og sett på en bakepapirkledd stekeplate. Trykk de litt ned, se bilde.
5. Pensle 4 og 4 med eggehvite, fordel mandler over og trykk de litt ned. Dryss så over litt perlesukker.
6. Stek serinakakene midt i ovnen ved 180°C i 10-15 min, til de er litt gyllne på toppen. Avkjøl noen minutter på stekeplaten før du flytter de over på rist.Oppbevar i lufttett boks, og plutselig er de borte!
Allergiinfo
Ved laktoseintoleranse erstatter du smøret med laktosefritt smør. Ved melkeallergi bruker du margarin uten melk.
Ved allergi mot mandler sløyfer du disse. Serinakaker er utrolig godt også uten mandler på toppen.
Så flott oppskrift!
Men dersom man har laktoseintoleranse trenger man ikke laktosefritt smør, blandt annet kan man bruke vanlig meierismør siden det nesten ikke er laktose igjen i smøret.
Ha en fin adventstid