Grov bakst

GLUTENFRITT ELTEFRITT GROVBRØD

Dette eltefrie glutenfrie brødet er ekstra grovt, sunt og fiberrikt. Som de andre oppskriftene på brød på bloggen er det selvfølgelig bakt med rene meltyper; bokhvetemel, fullkorns rismel og havregryn. Det gir en deilig smak og et saftig glutenfritt brød.

Forskjellen på eltefritt og vanlig bakst er at du rører deigen raskt sammen istedenfor å elte. Deigen bør så få stå i 12-18 timer i romtemperatur. Med andre ord så trenger du ikke kjøkkenmaskin. Brødet stekes så i glovarm jerngryte. Det er det som gir den gode, sprø skorpen og det saftige brødet.

Fordi brødet får så god tid på å heve, så trenger du minimalt med gjær. I tillegg får melsortene god tid til å trekke til seg masse væske og til å utvikle de gode smakene i brødet. Det er dette som gir den saftige konsistensen og gode smaken. Tenkt at et glutenfritt brød kan smake å godt!

I utviklingen av oppskriften har jeg brukt en jerngryte som er 21 cm i diameter, men det går fint å bruke en jerngryte som er noe større også.

Til et eltefritt ekstra grovt glutenfritt brød trenger du:

 • 200 g GF havregryn
 • 150 g fullkorns rismel
 • 100 g bokhvetemel
 • 15 g fiberhusk
 • 50 g solsikkefrø
 • 1 ts salt (evt 1,5 ts)
 • 3/4 ts tørrgjær
 • 650 g romtemp. vann (20 grader)*
 • Mel til utbaking (feks jyttemel)

*Obs vannet må ikke være fingervarmt (altså 37 grader). Det skal være romtemperert.

Slik gjør du

1. Mål opp og bland sammen alle de tørre ingrediensene i en stor bakebolle. Tilsett vannet (romtemperert = 20 grader), og bland sammen med en slikkepott. Pass på at det ikke er klumper i deigen eller mel i bunnen av bakebollen. Deigen skal være klissete.

Dekk bakebollen med plastfolie og kjøkkenhåndkle, og sett til heving på kjøkkenbenken i 12 -18 timer.

2. Sett ovnen på 250 grader og sett inn jerngryten på nederste rille med lokket på.

Elt deigen i bakebollen ved bruk av en slikkepott. Deigen skal nå være litt klissete men samlet. Ha mel på benken (gjerne jyttemel om du har det) og velt deigen ut. Kna og brett deigen. Dryss mel under for hver gang du snur på deigen. (Det er viktig at du fortsetter å tilsette litt og litt mel til du kan jobbe med deigen. Den skal ikke klisse men være fast og fin.) Form deigen til en ball og dekk med et kjøkkenhåndkle.

3. Etter at jerngryten har stått i ca. 30 minutter i varm ovn tar du gryten ut (obs den er glovarm). Legg brødet i gryten og sett på lokket. (Hvis brødet er litt for stort for gryten kan du brette det og legge det med skjøten ned). Sett tilbake inn i ovnen på nederste rille.

4. Stek brødet med lokket på i 30 minutter. Ta så av lokket og senk varmen til 220 grader. Stek så i 30 – 45 minutter til du har en mørk brun og hard skorpe. Obs. Stek brødet heller litt for lenge enn for kort. Om ikke vil det bli deigete nederst.

5. La brødet avkjøles på rist og vent med å skjære i det til det er helt avkjølt. Det holder seg ferskt i flere dager.

Brødet kan fryses, men det er ikke nødvendig om dere er flere om spiser.

Baketips

Oppbevar i et kjøkkenhåndkle, har du brødet i plast vil det bli klissete inni.

Følge gjerne bloggen på instagram; glutenfrihet.no.

15 kommentarer om “GLUTENFRITT ELTEFRITT GROVBRØD

 1. Ingen olje eller lignende for å smøre jerngryten? Det fastner ikke?

  1. Hei, den fester seg ikke, men om du er redd den vil det kan du ta litt mel i bunnen av den varme gryten rett før du legger i brødet.

 2. Kan man tilsette litt sukker/sirup/honning for å maskere smaken av bokhvete? Har en ekstrem kresen 3 åring som savner sårt «vanlig» brød og hater glutenfritt brød. Har prøvd å tilsette sukker/sirup i brød jeg baker for å friste henne, og det har hjulpet litt.

  1. Hei, du kan gjerne bruke 1 ts honning. Smaken blir litt rundere da. Anbefaler spesielt havrebrødet eller familiebrødet til barn. Du finner oppskriftene ved å søke i søkefeltet. Gode alternativer er oppskriften på grove horn, havrelapper (sunne og gode), og bananmuffins. Lykke til!!

 3. Hva slags støpejernsgryte bruker du? Eventuelt merke? Sliter med å finne modeller som tåler 250’c.

   1. Tusen takk for hjelpen 😊 gleder meg veldig til å prøve oppskriftene dine.

Legg inn en kommentar