Mmmm, saftig, myk og med masse kremet sjokoladeglasur. Denne kaken er nydelig på smak og i tillegg er den enkel å lage – vinn-vinn.
Du trenger to runde kakeformer på 20 cm i diameter for å sikre et skikkelig bra resultat.
Ønsker du å bake sjokoladekake i langpanne, så finner du oppskriften her.
I denne oppskriften har jeg både kaffe i kaken og i glasuren. I selve kaken får kaffen frem sjokoladesmaken, men uten at det smaker kaffe. I glasuren gir den smak av mokka. Ønsker du ikke mokkasmak på glasuren kan du bytte ut kaffen med melk.
Det er enkelt å gjøre kaken laktose- eller melkefri, se nederst.
For deilig glutenfri sjokoladekake i rund form trenger du:
- 200 g glutenfritt mel*
- 380 g sukker (3,5 dl)
- 50 g bakekakao
- 2 ts bakepulver
- 1 ss vaniljesukker
- ½ ts salt
- 60 g olje, nøytral
- 1 egg (L)
- 200 g melk (2 dl)
- 150 g kaffe, (1,5 dl) 2 ts instant kaffe blandet ut med vann
*Jeg har bakt sjokoladekaken både med TORO glutenfri kakemiks og fint rismel. Begge deler fungerer helt supert.
Kremet sjokoladeglasur
- 150 g smør, romtemperert
- 6 ss bakekakao
- 1 ss vaniljesukker
- 300 g melis
- 2 klyper salt
- Ca. 6 ss sterk kaffe, avkjølt**
Utstyr
- 2 runde kakeformer på 20 cm i diameter. Du kan bruke en større eller mindre form, men da må du justere steketiden.
**Ønsker du ikke mokkasmak på glasuren kan du bytte ut kaffen med melk.
Slik gjør du
1. Sett ovnen på 170 grader. Smør kakeformene (20 cm i diameter) og legg bakepapir i bunnen. Obs! Det er viktig at kakeformene er tette, da kakedeigen er ganske tynn. Sjekk gjerne dette før du begynner å bake.
2. Bland sammen de tørre ingrediensene i en bakebolle.
3. Lag sterk kaffe, gjerne instant (bland sammen 2 ts instant kaffe med litt varmt vann. Hell så i kaldt vann til du har 1,5 dl). Bland sammen med resten av de våte ingrediensene.
Tilsett de våte ingrediensene i bakebollen med det tørre, litt etter litt. Visp røren glatt og fordel raskt i de to kakeformene. (Kaken må inn i ovnen med en gang røren er klar).
Røren er ganske flytende og du kommer nok til å lure på om dette er riktig. Du kan puste ut, det er helt riktig.
4. Stek midt i ovnen i ca. 35 minutter. Følg med mot slutten av steketiden. Trikset for en saftig og myk sjokoladekake er å ta den ut akkurat når den har stivnet.
Det er vanskelig å se på kaken om den er ferdig, så stikk baksiden av en fyrstikk ned i kaken. Kommer den ut uten deig er kaken ferdig. Om ikke, la den steke litt lenger og følg med. (Alle ovner er forskjellige). Obs. om du har ujevnt med deig i formene, så vil en bli ferdig før den anre.
La avkjøles i ca. 15 minutter før du forsiktig vender kakebunnene over på en rist.
Glasur
6. Visp sammen det myke smøret med de tørre ingrediensene. Når blandingen korner seg så tilsetter du kaffen (se baketips) og visper glasuren luftig. Den vil da bli litt lysere i fargen.
7. Når kaken er helt avkjølt legger du den ene kakebunnen på et fat. La undersiden vende opp og fordel så glasuren over kakebunnen ved hjelp av en slikkepott. Legg den andre bunnen over. Undersiden skal vende opp. Dekk så hele kaken med resten av glasuren. Pynt etter ønske og server med nytraktet kaffe.
Kaken holder seg fint i kjøkeskapet. Ha plastfolie over ringen, så unngår du at plasten klistrer seg til glasuren.
Baketips
Glasuren blir aller best om du bruker sterk kaffe. Hvis du ikke har ferdig laget sterk kaffe, så lag en sterk instant men ha bare i nok varmt vann til å få blandet den ut. Spe så med kaldt vann, så slipper du å vente på at kaffen avkjøles.
Allergiinfo
Hvis du har laktoseintoleranse erstatter du melken med laktosefri melk. Har du melkeallergi bytter du den ut med feks soaymelk naturell (uten tilsatt sukker). I glasuren erstatter du smøret med margarin uten melk.
**Inspirasjon til oppskriften er hentet fra bloggen cafedelites. Jeg har gjort noen endringer og selvfølgelig gjort oppskriften glutenfri.**