Søt bakst

GLUTENFRI BLÅBÆRPAI

Min definitive favoritt når det kommer til pai er med smuldretopping. Det er noe med de ulike konsistensene, det myke fyllet og den deilige toppingen som knaser litt i munnen. Helt nydelig er det. Vi hadde masse blåbær hjemme så da var det ikke tvil om hva jeg skulle bake, nemlig denne nydelige kaken; glutenfri blåbærpai med smuldretopping.

Visste du at det er ulike blåbærfamilier? Jeg anbefaler å velge norske bær – altså ikke amerikanske blåbær. De amerikanske er store og hvite inni og de smaker litt annerledes. Norske er best!

Denne oppskriften er etter inspirasjon fra boken «United States of Cakes» som er skrevet av den svenske konditoren Roy Fares. Jeg har gjort noen små justeringer og ikke minst gjort oppskriften glutenfri. Kaken er veldig saftig og med utrolig god smak. Anbefales!

Det er enkelt å gjøre oppskriften laktose- eller melkefri. Se nederst i innlegget.

Dette trenger du for å lage glutenfri blåbærpai med smuldretopping:

Bunnen og smuldretopping

 • 200 g smør
 • 200 g sukker
 • 320 g glutenfritt mel*
 • 1 ts bakepulver
 • 1 ts kanel
 • 1 egg

Blåbærfyllet

 • 1 liten økologisk sitron, skallet
 • 1/2 sitron, saften
 • 80 g sukker
 • 20 g maisenna (GF mel kan også brukes)
 • 400 g norske blåbær (små)**

*Jeg bruker TORO glutenfri fin kakemiks.

**Obs. Om du bruker fryste blåbær må de tines i romtemperatur først. Legg de da i en sil over en bolle så vannet renner av. Det tar 4-6 timer. Evt. fordel utover tørkepapir eller et kjøkkenhåndkle om du har dårlig tid. Om blåbærene ikke er helt tint eller det er mye saft med i fyllet blir bunnen soggy, så dette er viktig.

Slik gjør du

1. Sett stekeovnen på 180 grader varmluft og ta frem en paiform på 26 – 30 cm i diameter. Smør formen med litt smør.

Du kan også bruke en ildfastform på ca. 20 x 30 cm om du ikke har paiform.

2. Del smøret i terninger og ha det i en bakebolle sammen med sukker, glutenfritt mel, bakepulver og kanel. Rør deigen til den smuler seg. Tilsett så egget og kna deigen sammen til en ball. (Du kan gjerne bruke en hurtigmikser.)

Del deigen i to og form hvert emne til en ball. Ha litt GF mel på litt plastfolie og pakk hver ball inn.  Legg i kjøleskapet.

3. Vask sitronen godt og riv skallet av hele sitronen med et fint rivjern (viktig at du bare tar det  gule, helt ytterste). Del sitronen i to og klem ut saften fra den ene halvparten. Ha det i en bolle sammen med resten av ingrediensene til fyllet. Rør godt sammen.

4. Ta den ene deigen ut av kjøleskapet og fordel i paiformen. Klem den ut til den fyller hele formen og litt oppover kanten. Dekk bunnen med blåbærfyllet og fordel utover.

5. Smuldre resten av deigen over blåbærfyllet. (Hvis du bruker en mindre form (26 cm) vil du ha litt smuldredeig til overs, den kan du bare oppbevare i kjøleskapet eller fryseren.)

Stek kaken på rist midt i ovnen i  45 – 60 minutter. Når kaken er gyllenbrun og smuldretoppingen er blitt hard er den ferdig.Ta den ut og la den avkjøles i formen.

Server med vaniljeis eller krem – og nyt!

Kaken holder seg i kjøleskapet i noen dager og kan gjerne fryses.

Allergiinfo

Om du ønsker kaken laktosefri bytter du ut smøret med laktosefritt smør og serverer med laktosefri is. For et melkefritt alternativ bruker du melkefri margarin og melkefri is.

img_0206

6 kommentarer om “GLUTENFRI BLÅBÆRPAI

 1. Kan man gjøre en “sunnere” versjon av denne og bruke feks Sukrin pluss eller liknende? Å evt hvor mye trenger jeg evt da?
  Den ser kjempe god ut, så har lyst til å prøve

  1. …og mengden må du nok blande deg frem til. Står det ikke blandingsforhold mot sukker på pakken? Lykke til og skriv gjerne her hvordan det går 🙂

Legg inn en kommentar