Grov bakst

GLUTENFRITT BRØD, ELTEFRITT MED HAVRE

Dette eltefrie glutenfrie brødet er bakt med rene meltyper; maismel, rismel og havregryn. Det gir en deilig smak og et saftig brød.

Forskjellen på eltefritt og vanlig bakst er at du rører deigen raskt sammen istedenfor å elte. Deigen bør så få stå i 12-18 timer i romtemperatur. Med andre ord så trenger du ikke kjøkkenmaskin. Brødet stekes så i glovarm jerngryte. Det er det som gir den gode, sprø skorpen.

Til ett grovt, eltefritt glutenfritt brød trenger du:

  • 200 g havregryn
  • 150 g rismel
  • 100 g maismel
  • 15 g fiberhusk
  • 25 g linfrø
  • 1 ts salt
  • 1/2 ts tørrgjær
  • 600 – 650 g romtemp. vann (20 grader)*
  • Mel til utbaking (feks jyttemel)

*Obs vannet må ikke være fingervarmt (altså 37 grader). Det skal være romtemperet evt. kaldt.

Slik gjør du

1. Mål opp og bland sammen alle de tørre ingrediensene i en stor bakebolle. Tilsett vannet (romtemperert), og bland sammen med en slikkepott. Pass på at det ikke er klumper i deigen eller mel i bunnen av bakebollen. Deigen skal være klissete.

Dekk bakebollen med plastfolie og kjøkkenhåndkle, og sett til heving på kjøkkenbenken i 12 -18 timer.

2. Sett ovnen på 250 grader og sett inn jerngryten på nederste rille. Elt deigen i bakebollen ved bruk av en slikkepott. Deigen skal nå være litt klissete men samlet. Ha mel på benken (gjerne jyttemel om du har det) og velt deigen ut. Kna og brett deigen. Dryss mel under for hver gang du snur på deigen. (Det er viktig at du fortsetter å tilsette litt og litt mel til du kan jobbe med deigen. Den skal ikke klisse men være fast og fin.) Form deigen til en ball og dekk med et kjøkkenhåndkle. La etterheve i 30 minutter.

3. Etter at jerngryten har stått i ca. 30 minutter i varm ovn. Legger du brødet i gryten og setter på lokket. (Hvis brødet er litt for stort for gryten kan du brette det og legge det med skjøten ned).

Lag tre snitt og strø litt mel over brødet om du ønsker litt struktur.

4. Sett på lokket og sett gryten tilbake i ovnen på nederste rille. Stek brødet med lokket på i 30 minutter. Ta så av lokket og senk varmen til 220 grader. Stek så i ca. 30 minutter til du har en mørk brun og hard skorpe.

5. La brødet avkjøles på rist og vent med å skjære i det til det er helt avkjølt. Det holder seg ferskt, så er ikke nødvendig å fryse.

Baketips

Når du pakker inn brødet i plast vil sprøheten i skorpen forsvinne, men det er bare å riste det.

6 thoughts on “GLUTENFRITT BRØD, ELTEFRITT MED HAVRE

  1. Dette kunne jeg tenkt meg å prøve! Eneste problemet er at jeg ikke har jerngryte. Går det like greit å steke i vanlig brødform? Har du eventuelt tips til hvordan det skal stekes hvis jeg bruker brødform? Helt likt eller bør noe endres?

    1. Hei,
      Det kan du. Skorpen blir ikke like tykk, men det fungerer fint. Form brødet så det passer til brødformen, istedenfor til en ball. Og sett brødformen inn i ovnen så den blir god og varm. Tipper brødet er ferdig etter 45 min ca. 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s