Grov bakst

GLUTENFRITT ELTEFRITT HAVREBRØD

Dette eltefrie glutenfrie brødet er bakt med rene meltyper; maismel, rismel og havregryn. Det gir en deilig smak og et saftig brød.

Forskjellen på eltefritt og vanlig bakst er at du rører deigen raskt sammen istedenfor å elte. Deigen bør så få stå i 12-18 timer i romtemperatur. Med andre ord så trenger du ikke kjøkkenmaskin. Brødet stekes så i glovarm jerngryte. Det er det som gir den gode, sprø skorpen.

I utviklingen av oppskriften har jeg brukt en jerngryte som er 21 cm i diameter, men det går fint å bruke en jerngryte som er noe større også.

Til ett grovt, eltefritt glutenfritt brød trenger du:

 • 200 g havregryn
 • 150 g rismel
 • 100 g maismel
 • 15 g fiberhusk
 • 25 g linfrø
 • 1 ts salt
 • 3/4 ts tørrgjær
 • 650 g romtemp. vann (20 grader)*
 • Mel til utbaking (feks jyttemel)

*Obs vannet må ikke være fingervarmt (altså 37 grader). Det skal være romtemperet evt. kaldt.

Slik gjør du

1. Mål opp og bland sammen alle de tørre ingrediensene i en stor bakebolle. Tilsett vannet (romtemperert), og bland sammen med en slikkepott. Pass på at det ikke er klumper i deigen eller mel i bunnen av bakebollen. Deigen skal være klissete.

Dekk bakebollen med plastfolie og kjøkkenhåndkle, og sett til heving på kjøkkenbenken i 12 -18 timer.

2. Sett ovnen på 250 grader og sett inn jerngryten på nederste rille. Elt deigen i bakebollen ved bruk av en slikkepott. Deigen skal nå være litt klissete men samlet. Ha mel på benken (gjerne jyttemel om du har det) og velt deigen ut. Kna og brett deigen. Dryss mel under for hver gang du snur på deigen. (Det er viktig at du fortsetter å tilsette litt og litt mel til du kan jobbe med deigen. Den skal ikke klisse men være fast og fin.) Form deigen til en ball og dekk med et kjøkkenhåndkle. La etterheve i 30 minutter.

3. Etter at jerngryten har stått i ca. 30 minutter i varm ovn. Legger du brødet i gryten og setter på lokket. (Hvis brødet er litt for stort for gryten kan du brette det og legge det med skjøten ned).

Lag tre snitt og strø litt mel over brødet om du ønsker litt struktur.

4. Sett på lokket og sett gryten tilbake i ovnen på nederste rille. Stek brødet med lokket på i 30 minutter. Ta så av lokket og senk varmen til 220 grader. Stek så i 30-45 minutter til du har en mørk brun og hard skorpe. Stek heller for lenge enn for kort. Total steketid er altså 60-75 minutter.

5. La brødet avkjøles på rist og vent med å skjære i det til det er helt avkjølt. Det holder seg ferskt, så er ikke nødvendig å fryse.

Baketips

Oppbevar i et kjøkkenhåndkle, har du brødet i plast vil det bli klissete inni.

30 kommentarer om “GLUTENFRITT ELTEFRITT HAVREBRØD

 1. Dette kunne jeg tenkt meg å prøve! Eneste problemet er at jeg ikke har jerngryte. Går det like greit å steke i vanlig brødform? Har du eventuelt tips til hvordan det skal stekes hvis jeg bruker brødform? Helt likt eller bør noe endres?

  1. Hei,
   Det kan du. Skorpen blir ikke like tykk, men det fungerer fint. Form brødet så det passer til brødformen, istedenfor til en ball. Og sett brødformen inn i ovnen så den blir god og varm. Tipper brødet er ferdig etter 45 min ca. 🙂

 2. Jättegott och enkelt! ’Fuskade’ genom att inte kna/vika på bakbord utan slängde in det direkt i en silikonform. Blev väldigt bra och ett nytt är till jäsning över natten 🙂 Ny favorit!

 3. Hvor stor er jerngryten du bruker? 🙂 Nettopp startet med glutenfritt og skal kjøpe meg jerngryte til å bake i!

 4. Jeg stekte brødet i totalt 1,5 time, allikevel ble det rått inni, veldig rart. Har opplevd en gang jeg bakte speltbrød det samme problemet, ellers aldri hatt problemer med det.

  1. Hei, gjorde du noen justeringer på oppskriften? Jeg har bakt dette veeeldig mange ganger og har aldri opplevd det. Det er dessverre slik med glutenfritt at små justeringer kan gjøres at det blir mislykket.

  1. Hei, Yes, men linfrø trekker til seg mye væske så da må du alternativt justere med litt mer av en annen type frø. Lykke til 🙂

   1. Det står i ovnen nå. Byttet ut frø med litt mer havregryn. Deigen var fast og fin før jeg hadde den oppi gryta, så nå er jeg spent😊 Men har bakt litt forskjellig av dine oppskrifter i det siste og er alltid fornøyd og bakverket blir supert, både i smak og utseende😊

 5. Dette brødet ble en favoritt hos oss, endelig en god oppskrift med sunne ingredienser. Tusen takk for at du deler!

 6. Hei
  Jeg tåler ikke så godt rismel eller maismel. Vet du om noe man kan bytte det ut med?

 7. Hei, jeg har bakt dette brødet 2 ganger og det har blitt rått inni hver gang. Første gangen var det bare en rårand nederst, men idag ble hele brødet rått. Jeg stekte det ekstra lenge idag i håp om å unngå dette, men resultatet ble dårligere. Har fulgt oppskriften etter beste evne

  1. Hei, om du har fulgt tilberedning og vært nøyaktig ved oppmåling, så handler det mest sannsynlig om steketid. Alle ovner er forskjellige, så derfor er det ikke mulig å gi en eksakt tid. Stekeskorpen skal være ordentlig hard før du tar brødet ut. Stek heller litt for lenge om du er usikker. Legg til mer tid neste gang så tipper jeg det blir bra 🙂
   Obs. Brødet vil også bli deigete om du skjærer i det før det er avkjølt.

 8. Brødet var helt avkjølt før det ble skjært i. Skal prøve å steke det enda lengre neste gang

 9. Deilig brød dette også 👍😃 Nå har eg pøvd 4 av oppskriftene dine, og er kjempe fornøyd. Har mye bedre metthetsfølelse, og bedre mage med disse. Familiebrødet er blitt min favoritt 👍

 10. Hei! Jeg har prøvd denne oppskriften flere ganger og synes brødene blir veldig bra! Det eneste jeg lurer på er konsistensen. Selv når jeg har stekt brødet i 1,5 timer og latt det avkjøles, er det fortsatt litt klissete inni (fester seg litt kniven etc). Det virker gjennomstekt, så jeg lurer på om det bare er sånn det skal være?

 11. Nå har eg prøvd å bytte ut havregryn med bokhveteflak , for å prøve flere valg uten havre. Det fungerer også bra 👍😀 Ble knallgodt det òg 🤩

Legg inn en kommentar