Søt bakst

GLUTENFRI SMULDREPAI MED BRINGEBÆR OG EPLER

Når det kommer til glutenfri smuldrepai er det kun en oppskrift som gjelder. Og det er denne. Den er helt perfekt når du har gjester og helt super til varme sommerkvelder. Den er nemlig rågod samtidig som den ikke krever at du står på kjøkkenet hele dagen – og sånne oppskrifter, de liker jeg.

Første gang jeg fikk denne servert var på middag hos en venninne. Vi var mange par på middag og til dessert stod smuldrepai med eple på menyen. Hun hadde laget en til hver og helt uten å spørre meg om noe som helst hadde hun gjort litt research på forhånd og serverte meg en som også jeg kunne spise. Hun lagde ikke noe oppstyr rundt at jeg hadde allergi og min var helt lik alle andres. Det varmet skikkelig! Og ikke minst, herregud så god den var.  Så god at jeg har hatt lyst på den siden. Så i går bestemte jeg meg for å lage nettopp denne! Den eneste endringen jeg har gjort er å legge til bringebær for en litt sommerlig vri. Denne skal jeg virkelig bake igjen veldig snart.

Jeg har bakt smuldrepaien i en stor paiform, men du kan selvfølgelig lage den i porsjonsformer om du ønsker det.

Det er enkelt å gjøre oppskriften laktose- eller melkefri. Se nederst i innlegget.

For deilig glutenfri smuldrepai med bringebær og epler trenger du:

Smuldredeig

  • 100 g smør
  • 100 g sukker (helst brunt)
  • 100 g glutenfritt mel*
  • 1 ts kanel

* Jeg bruker TORO glutenfri fin kakemiks. **Tilsett 2 klyper salt om du bruker smør uten salt.

Fyll og tilbehør

  • 175 g bringebær, friske eller fryste
  • 2 store eller 3 små epler
  • Litt kanel
  • 1 ss sukker (gjerne brunt)
  • Vaniljeis**

**Kan erstattes med krem, vaniljesaus eller kesam.

Slik gjør du

1. Sett ovnen på 200 grader. Kna sammen smør, sukker og glutenfritt mel. Sett i kjøleskapet.


2. Riv skallet av eplene og del i tynne skiver, som du så deler i to.

3. Smør en paiform (eller 6 porsjonsformer). Ha i eplene og dryss over sukker og kanel. Bland sammen, og ha så bringebær over. Ta deigen ut av kjøleskapet og riv av biter som du fordeler over.

4. Stek midt i ovnen i ca. 40 minutter. Smuldrepaien er ferdig når lokket har stivnet og fått en fin farge.

(Baker du den i porsjonsformer må du redusere steketiden).

Server lun med vaniljeis el.

Allergiinfo

Ved laktoseintoleranse bytter du ut smøret med melkefri margarin og bruker laktosefri vaniljeis.

Ved melkeallergi bruker du melkefri margarin og sorbet eller soyabasert iskrem.

7 kommentarer om “GLUTENFRI SMULDREPAI MED BRINGEBÆR OG EPLER

  1. Hei! Liker veldig godt at du tar med bilder som du tar under bakingen, det gjør det så mye lettere og vite hvordan det skal se ut! Bra nettside også!!

  2. Denne har jeg bakt i dag og skal jeg steke i morgen , kun brukt epler, men er sikker på at den blir kjempegod

  3. Denne ser herlig ut!
    Ser det står 1 ts under smuldredeigen. Hva skal det være en ts av? 🙂

  4. Min ble helt seig i bærene, og deigen falt nedi bærene så den måtte stå lengre før den ble ferdig. Kan det være fordi jeg brukte frosne blåbær?

Legg inn en kommentar