Søt bakst

GLUTENFRI MARSIPANKAKE

Manges favoritt, men også den mest kjøpte kaken. Det er det ingen grunn til, for marsipankake er faktisk ikke så vanskelig eller tidskrevende, det er ihvertfall mange kaker som er langt mer komplikado. Så om du er glad i å bake, så synes jeg du skal gi det et forsøk! Det er en så god følelse å ha bakt marsipankaken selv, det kan jeg love deg:)

Du trenger

Sukkerbrød

 • 5 egg (M)
 • 150 g sukker
 • 75 g glutenfritt mel*
 • 50 g potetmel
 • 1 ts bakepulver
 • 1 flat ts fiberhusk

*Jeg bruker TORO glutenfri fin kakemiks

Fyll og pynt

 • Jordbærsyltetøy
 • 1 liten kartong kremfløte
 • 1 ss melis
 • 1 kurv jordbær
 • 400 g marsipan (eller ferdig utkjevlet)
 • Blåbær og bringebær til pynt

* Jeg synes det blir aller best når jeg bruker det rørte syltetøyet fra Nora som ligger i frysedisken.

Slik gjør du

Sukkerbrødet

1. Visp eggedosis av egg og sukker i en kjøkkenmaskin med hjulvisp el. Dette tar 10-15 minutter. Mens eggene forvandles til eggedosis smører du en kakeform på 24 cm i diameter og legger bakepapir i bunnen. Mål så opp de tørre ingrediensene.

2. Når eggene er blitt til tykk eggedosis, senker du farten på visperen og tilsett de tørre ingrediensene. Visp til alt er godt blandet (ikke visp lenger enn nødvendig).

3. Hell deigen over i kakeformen. Sett ovnen på 175 g og sett formen inn (i kald ovn) på nederste rille.

La steke i 30-40 minutter. Følg godt med, alle ovner er forskjellige, så det er vanskelig å gi en helt nøyaktig tid. Stikk en kakenål el.  i midten av kaken. Kommer den ut uten deig er sukkerbrødet ferdig.

5. Sett kakeformen på en rist til avkjøling. Når sukkerbrødet er avkjølt skjærer du rundt kanten og løsner sukkerbrødet. Vipp sukkerbrødet over på en rist og dra forsiktig av bakepapiret.

Om du ønsker kan du forsiktig skrape av stekekanten med en kniv. Det har jeg gjort her. Da trekker nemlig sukkerbrødet til seg mer av fuktigheten fra syltetøyet.

5. Når sukkerbrødet er helt avkjølt deler du det i to eller tre deler. Lag først merker i sukkerbrødet der du skal skjære før du så holder en lett flat hånd på toppen og skjærer igjennom. Bruk god tid så du er sikker på at du får en fin, rett del. Legg den nederste bunden på et kakefat med stekesiden ned og de andre to på et bakepapir el.

Fyll og pynt

6. Kjør jordbærsyltetøyet glatt med en stavmikser el. og skjær de friske jordbærene i tynne skiver (er de litt sure kan du drysse litt sukker over). Pisk kremfløte og melis til en tykk krem (følg med, det går fort).

Jeg pleier ikke å dynke bunnen, rett og slett fordi jeg synes det er mye bedre uten. Men, det er selvfølgelig fult mulig.

7. Smør jordbærsyltetøy (3-4 ss) utover den nederste delen. Ha krem over, og deretter tynne skiver av friske jordbær. Legg den midterste delen over og gjenta. Legg så den tredje og siste bunnen over og fordel syltetøy og resten av kremen.

 

8. Del marsipanen i flere deler og kna hver del til den er myk. Sett de så sammen og kna marsipanen og form den til en ball. Ha melis på benken og kjevle ut marsipanen så tynt du kan. (Om du har kjøpt ferdig utkjevlet marsipan hopper du over dette steget.)

Klipp ut bakpapir til en liten sirkel på ca. 15 cm i diameter. Legg forsiktig på midten av kaken.

Legg marsipanlokket over og fest rundt kaken. Skjær så forsiktig et kryss der bakepapiret ligger. Rull så hver flik opp og fjern bakepapiret.

Pynt kaken med jbær og sett i kjøleskapet så  smakene får satt seg før servering.

Allergiinfo

Har du laktoseintoleranse kan du benytte laktosefri fløte. Har du melkeallergi kan du bruke soya basert fløte.

Legg inn en kommentar