Om gluten

GLUTENFRI BARNEBURSDAG

bursdag 2

Skal du arrangere glutenfri barnebursdag? Eller har et av barna dine glutenallergi og skal i bursdag snart? Da er dette innlegget skrevet til deg. Vis til dette innlegget så får foreldrene som arrangerer bursdagen litt hjelp på veien.

Mange foreldre ønsker å tilpasse bursdagen til de små med allergi, men kjenner at det føles vanskelig og stresser dem. De kan jo ikke servere den kaken de alltid baker og som de vet slår an. Og kan man servere pølser?

Her har jeg skrevet litt tips og litt info for å gjøre det litt lettere for arrangøren og ikke minst for den lille med allergi. Det føles kanskje som en liten utfordring men når en først er i gang vil en tenke at dette ikke var noe sak, og innsatsen blir satt stor pris på, det kan jeg love.

Har du flere tips og råd? Skriv de gjerne i kommentarfeltet 🙂

Obs. Les alltid bakpå produkter. Allergener er uthevet med fet skrift – det er disse du må være obs på.

1. Forbered deg

Har noen av gjestene allergi? Hvilke allergier og hva innebærer dette? Må alt av kniver, fjøler og lignende nøye vaskes? Tåler de hvetestivelse? Hvordan er det med produkter som har spor av gluten? Hør med mor eller far. Det er utrolig hyggelig og fint for foreldre at andre foreldre engasjerer seg og ønsker å tilpasse feiringen.

Skriv i invitasjonen at du ønsker at man melder fra om allergier. Det viser en åpenhet rundt dette og gjør at man ikke føler seg til bry når man melder ifra. 

Du kan lese generell info om glutenallergi og hva du må tenke på her.

2. Prøv å servere noe alle kan spise; så langt det går. Det er ikke noe gøy for en liten en å ha med egen kake og måtte spise denne “alene” når alle andre spiser en annen.

Middag:

 • Pølser er en sikker vinner og de er stort sett uten gluten. Kjøper du disse fra Leiv Vidar eller disse fra Gilde er du trygg. Du får kjøpt glutenfrie lomper og pølsebrød på for eksempel meny. Du finner de i frysedisken for glutenfritt.
 • Hamburgere er også supert. Hvis du ikke kjøper kjøttdeig og lager hamburgeren selv, må du lese på pakken så du er helt sikker på at det ikke er tilsatt gluten/hvete i kjøttet. Du får kjøpt glutenfritt hamburgerbrød på velassorterte butikker og finner de i fryseren for glutenfritt.
 • Pizza er også et alternativt for en glutenfri bursdag. De fleste leverandører som peppes tilbyr pizzaer med glutenfri bunn. Det samme gjelder noen frossenpizzaer, for eksempel grandiosa som har en glutenfri variant. Vil du servere hjemmelaget pizza så får du kjøpt bakemiks til glutenfri pizzabunn på velassorterte butikker. Den ser slik ut.
 • Lasagne er også en sikker vinner. TORO har en glutenfri lasagne, den finner du i fri for hyllen i de fleste butikker. Den ser slik ut.

Kake

 • Bak en kake alle kan spise, det blir satt så stor pris på – og det er ikke noe vanskeligere. Du finner oppskrift på utrolig gode glutenfrie sjokolademuffins her, brownies her og en saftig og rågod sjokoladekake langpanne her. Ingen vil tenke over at disse er glutenfrie, det kan jeg love deg. Vær obs på at kakepynt kan inneholde gluten, så les bakpå. Bruker du laban seigmenn og non stop er du trygg (obs. Smarties inneholder hvete).
 • Ønsker du et enkelt alternativ så anbefaler jeg TORO Sjokoladekake Langpanne, TORO Lyse muffins eller TORO sjokolademuffins. Disse er glutenfrie og du får kjøp de i de aller aller fleste butikker. De står i hyllen med bakevarer og bakemiks.

Dessert og snacks

Det er masse masse godt du kan servere, som er glutenfritt:

 • Gele
 • Sjokolademousse og sjokoladepudding
 • Fruktspyd eller fruktsalat
 • Rosiner og bær, feks i muffinsformer
 • Is på boks er topp (men styr unna de med kjeks i). 
 • Du kan kjøpe saftis eller annen is på pinne. Skal du servere is i kjeks kan du kjøpe den glutenfrie fra Diplom is, den ser slik ut. 
 • Popcorn
 • Potetgull er stort sett safe, feks denne. Men, les alltid bakpå da noe er tilsatt hvete. Det er viktig at du har undersøkt om barnet kan spise spor av gluten, da mye potetgull inneholder spor av).

Godteriposer

 • Ja det kan du servere, men les ingredienslisten på posene. Jeg vil anbefale å kjøpe inn assortert godteri og lage posene selv. Billigere og tryggere for den med allergi. I posen kan du for eksempel ha sjokolade, seigmenn, non stopp, karamell, rosiner. Men, styr unna kjeks, kjekssjokolade som crispo, japp og lakris. Les bakpå alt du kjøper så er du helt sikker. – Det er ekstra viktig å ha sjekket ut om det er ok med spor av gluten, da mye sjokolade inneholder nettopp dette.

Lykke til med feiringen og på vegne av alle foreldre med barn som har allergier vil jeg si tusen takk for at du tilpasser feiringen og bruker tid på å sette det inn i dette; det settes stor pris på!

Legg inn en kommentar