Kjeks er en av mine absolutte favoritter og det er det flere grunner til. Først og fremst er de søte og små. Det gjør de perfekte til kveldskos i helgen eller til andre anledninger hvor det blir litt voldsomt med en kake. Jeg er ihvertfall sånn at jeg gjerne baker når jeg har lyst på noe godt, men jeg ønsker ikke å ha det liggende i en uke. Det er jeg altfor glad i søtsaker til å kunne; da blir det kake hver dag.
For det andre er det noe med konsistensen jeg liker, litt sprø og litt myk. Men smaken, det er nok hovedgrunnen. Derfor lager jeg titt og ofte deilige glutenfrie kjeks. Enten disse glutenfri brownie cockies, eller de glutenfrie havrekjeksene med sjokoladebiter som du finner oppskrift på her.
Før jeg utviklet denne oppskriften på glutenfrie brownie cookies testet jeg oppskriftene som lå på nett. Det viste seg at alle bloggerne/matsidene jeg var innom hadde den samme oppskriften, inspirert av Donna Hay. Jeg bakte så denne oppskriften. De var gode, absolutt, men ikke kriminelt gode. Så jeg tenkte at det måtte gå an å lage noen som var, ja kriminelt gode. Så det gjorde jeg. Etter litt prøving landet jeg denne herlige oppskriften. Og disse er faktisk skikkelig gode. Sprø utenpå og myke inni. Hurra!
Jeg synes kjeksene er aller best når de akkurat er stekt. Da får du flytende sjokolade som bonus. Er du derimot fan av sjokoladebiter må du vente til de er blitt helt avkjølt og sjokoladen har fått tid til å stivne igjen. Valget er ditt – ja takk begge deler sier jeg.
Det er enkelt å gjøre oppskriften melkefri. Se info nederst i innlegget.
Oppskriften gir 6 store glutenfrie brownies cookies.
Du trenger
- 30 g smør, smeltet og avkjølt
- 130 g sukker
- 55-70 g glutenfritt mel*
- 3 ss bakekakao
- 1 ts vaniljesukker
- 1/4 ts bakepulver
- 1 klype salt
- 50 gram sjokolade ca 50%, grovhakket
- 1 egg
*Jeg bruker TORO glutenfri fin kakemiks. Mengden avhenger av størrelsen på egget (og type mel). Det kan være lurt å teststeke en først. Jeg hadde et egg som var M og brukte 60 g mel.
Slik gjør du
1. Sett ovnen på 175 grader (over- og undervarme). Smelt smøret og sett til side. Grovhakk sjokoladen så du får sjokoladebiter.
2. Bland sammen de tørre ingrediensene med en visp. Tilsett egget og det avkjølte smøret. Bland sammen til en tykk deig. Rør inn sjokoladebitene tilslutt.
3. Jeg anbefaler å teststeke en først (se baketips). Sett topper på en bakepapirkledd stekeplate ved hjelp av to spiseskjeer (ikke trykk de ned eller form de). Hvis du ønsker store cookies så tilsvarer det en toppet spiseskje med deig. Fordel da deigen på 6 emner med god avstand til hverandre.
Stek midt i ovnen i ca 10 minutter (se baketips). Cookien er ferdig når den er stekt i kanten men fortsatt myk i midten.
4. La brownies cookies avkjøles litt på stekeplaten før du flytter de over på rist.
Oppbevares i luttett boks (hvis det blir noen igjen). Kos deg og riktig god helg 🙂
Baketips
Det er lurt å steke en cookie først for å se at den flyter passe mye ut under stekingen. Tilsett litt ekstra mel hvis den blir for tynn. Cookiene skal ha litt høyde.
Allergiinfo
Har du laktoseintoleranse eller melkeallergi bruker du melange uten melk og salt (tilsett da to klyper salt til i deigen) og sjokolade uten melk (for eksempel den fra Odense).
Hei, så gode de ser ut!! Jeg må prøve de en gang! Men jeg så det stod i oppskriften bare at du brukte TORO GLUTENFRI og ikke noe mer enn det. Er det GLUTENFRI FIN MELBLANDING (Toro) eller vanlig lys melblanding?
Tusen takk for at du sa ifra. Må ha falt ut. Har rettet det nå. God helg:)
Så bra du rettet opp i det:) Gleder med til å smake på disse! Forresten digger jeg alle tingene du lager og finner opp! Takk for at du driver denne bloggen/nettsiden!😊
Så utrolig hyggelig å høre ☺️