Søt bakst

GLUTENFRI SJOKOLADEMUFFINS MED KARAMELL


Livet er litt bedre med karamell i det. -Det er disse glutenfrie sjokolademuffinsene med smørkrem og salt karamell et bevis på. Og ja, de er like gode som de ser ut.

Du lager sjokolademuffins som vanlig, og topper de med myk vaniljefrosting. Rett før servering fordeler du den myke, litt salte og himmelsk gode karamellen over. (Oppskriften på karamell er hentet fra bloggen til dronningen av karamell, Ida Gran-Jansen.)

Det er enkelt å gjøre oppskriften laktose- eller melkefri. Se nederst i innlegget. 

Du trenger

Sjokolademuffins

  • 100 g smør, smeltet
  • 160 g sukker
  • 2 egg (M)
  • 150 g glutenfritt mel*
  • 2 ts bakepulver
  • 2 ts vaniljesukker
  • 4 ss bakekakao
  • 1/2 ts salt
  • 150 g melk (1,5 dl)
  • 100 g sjokolade, i biter (kan sløyfes)

*Jeg bruker TORO glutenfri kakemiks.

Vaniljefrosting 

  • 185 g smør uten salt, romtemp
  • 1 ss vaniljesukker
  • 350 g melis
  • 4 ss fløte / h-melk

Salt karamell

  • 100 g sukker
  • 2 ss vann
  • 25 g smør
  • 1 dl kremfløte 
  • 2 klyper havsalt 

Slik gjør du

Muffins

1. Sett ovnen på 200 grader. Ta frem et muffinsbrett (om du har) og fordel 12 former i. Ta smøret til glasuren ut av kjøleskapet.

2. Smelt smøret. Ta gryten av varmen og visp inn melken, så smøret blir avkjølt.

3. Bland sammen det tørre. Pisk så egg og sukker godt sammen i en bolle til det tykner litt. (Her bruker jeg bare en håndvisp, bruk gjerne kjøkkenmaskin el. om du foretrekker det.)

4. Begynn med litt av det tørre og tilsett så smørmelken og det tørre vekselsvis i eggedosisen Dette for å unngå klumper.

5. Fordel deigen i muffinsformene og stek midt i ovnen i 10-12 minutter. Følg med mot slutten av steketiden. La sjokolademuffinsene avkjøles på rist.

Karamell

6. Bland sammen sukker og vann i en kjele. Obs obs den kan ikke ha teflonbunn, for da blir ikke sukkeret til karamell. Varm opp blandingen over høy varme uten å røre i kjelen. Etter litt begynner blandingen å småkoke. Når sukkeret har smeltet og blitt gyllent tar du kjelen av platen.

(Personlig liker jeg karamellen lys gyllen, men dette avgjør du selv. Jo lenger du lar sukkeret stå over varmen jo mørkere og mer bitter blir karamellen).

7. Rør inn smøret. Sett kjelen tilbake på komfyren og skru platen på medium varme. Tilsett fløten, litt og litt av gangen og rør inn. Kok opp og la karamellen så småkoke i ca. 4 minutter (jo lenger jo tykkere blir den når den er avkjølt). Ta karamellen av platen og la stå og avkjøle seg. Fisk ut evt sukkerklumper eller sil karamellen om du har mange. La karamellen avkjøles.

Vaniljefrosting

8. Visp sammen det myke smøret med de tørre ingrediensene. Når blandingen korner seg så tilsetter du melken og visper glasuren luftig. Fordel glasuren på de avkjølte muffinsene ved hjelp av en teskje

9. Rett før servering fordeler du karamellen over muffinsene.

Karamellen du har tilovers oppbevarer du bare i kjøleskapet – den er supergod på is feks.

Allergiinfo

Har du laktoseintoleranse bytter du ut smør med margarin uten melk, bruker laktosefri melk og laktosefri fløte.

Har du melkeallergi bytter du ut smør med margarin uten melk, bruker soyamelk og soyafløte. Jeg har lagd denne karamellen med soyafløte flere ganger og den blir sjukt god!

img_3953

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s