Grov bakst

EKSTRA GROVT GLUTENFRITT HAVREBRØD


Denne oppskriften gir to glutenfrie ekstra grove brød. Brødene er bakt med høyt innhold av fullkorn og fiber. De er svært saftige og fantastisk gode. Perfekt glutenitt frokostbrød for en god og sunn start på dagen.

Etter å ha kost meg med noen skiver hjemmebakt brød pleier jeg å skjære opp begge brødene i skiver og legge de i fryseren. Så rister jeg bare skivene rett fra fryst tilstand.

Oppskriten gir 2 glutenfrie brød.

Du trenger

 • 100 g havregryn + til pynt
 • 200 g havremel
 • 200 g bokhvetemel
 • 100 g maismel
 • 120 g rismel
 • 85 g solsikkekjerner
 • 40 g linfrø
 • 40 g sesamfrø
 • 4 ss fiberhusk (40 g)
 • 9 g tørrgjær (ca 5 ts)
 • 3 ts bakepulver
 • 2 ts salt
 • 1,5 ts flytende honning
 • 13 dl vann, kaldt (1300 g)

Utstyr

 • Kjøkkenmaskin med k-spade
 • 2 brødformer à 25 cm

Slik gjør du

1. Ta frem kjøkkenmaskinen og k-spaden. Bland sammen alle de tørre ingrediensene. Tilsett vannet og honningen og bland først sammen på lav hastighet. Stopp maskinen og rør opp deigen med en slikkepott så du er helt sikker på at alt er godt blandet.

Når alt er godt blandet øker du styrken og elter deigen på middels hastighet i 10 minutter. Bruk en slikkepott og samle deigen i bollen. Dekk med plastfolie og sett til heving på kjøkkenbenken i 60 min.

2. Smør to brødformer på 25 cm med olje. Elt deigen i bakebollen ved bruk av en slikkepott. Fordel halvparten av deigen i hver form. Deigen skal være litt klissete. Jevn ut deigen i hver form ved hjelp av slikkepotten. Fordel havregryn over og trykk de litt ned. Dekk med et kjøkkenhåndkle og la heve i ca. 90 minutter. Brødene er ferdig hevet når de nesten har nådd toppen av formen.


3. Sett ovnen på 200 grader. Sett inn brødene på nederste rille og stek i 50-60 minutter. La de heller steke litt for lenge enn for kort (legg evt litt aluminiumsfolie over hvis de blir veldig mørke).

4. Velt ut av formene og avkjøl brødene  på rist. Vent med å skjære i brødene til de er helt avkjølt, hvis ikke kan de bli deigete.

Nyt nystekt og skjær så resten av brødene i skiver og putt i fryseren.

Baketips

Melet kan noen ganger klumpe seg sammen i bunnen av bollen eller på eltekroken. Derfor kan det lønne seg å ta en runde i bakebollen med en slikkepott før du elter deigen, for å sikre at alt er godt blandet.

7 kommentarer om “EKSTRA GROVT GLUTENFRITT HAVREBRØD

 1. Fantastisk! ;0) Hva slags meltyper bruker du, er de fine eller sammalte/fullkorns typer? Er maismelet helt finmalt eller av typen Polenta? Jeg lurer også veldig på hvorfor vannet skal være kaldt når det er gjær i deigen? :0D

  1. Hei,
   Det er de fine typene (ikke polenta). Du kan lese om meltypene jeg bruker under stikkordet som heter “meltyper”. Her ser du også bilde av posene (jeg har kjøpt de på kiwi og meny).
   Gjæren virker supert selvom man bruker kald væske; baksten blir luftig og fin. Dette er fordi elting er friksjon som øker tempraturen på deigen. Mange lykkes ikke med gjærbakst fordi deigen blir for varm etter eltingen. Med kald væske riskerer du ikke det. Du kan lese litt om bruk av kaldt vs varmt vann i gjærbakst her: http://www.dinside.no/bolig/kaldt-vann-er-best-nar-du-baker/61087975. Dersom du elter med sleiv kan du varme væsken til romtemperatur.
   Håper det var svar på spørsmålene dine, og at du også synes brødet er fantastisk 😉
   Lykke til med baksten og bare å spørre om det er noe mer du lurer på.

 2. Skal brødene settes i kald ovn? Eller skal ovnen forvarmes til 200 gr.?

  1. Hei, den skal forvarmes. I alle oppskrifter skal ovnen varmes opp før baksten settes inn, mm noe annet er spesifisert. Lykke ril med baksten 🙂

 3. Jeg ser at det står spesifisert at det skal eltes med k-spade i mange oppskrifter. Jeg har ikke det.. Vil resultatet bli dårligere da?

 4. Hei ! Dette ser spennende ut ! Har du prøvet å bake dem i bakemaskin ?

Legg inn en kommentar