Søt bakst

KLINKOKOS GODE KOKOSBOLLER

Annonse kokebok jul_oppskrifter_FINAL

Disse fantastiske kokosbollene lager jeg hver eneste jul. Noen heldige utvalgte får de i julegave og resten har jeg selv. De er kriminelt gode. Da jeg startet bloggen var kokosboller en av oppskriftene flere av venninnene mine sa jeg bare MÅTTE ha med. Jeg kunne ikke vært mer enig. Jeg husker fortsatt da mamma lagde disse til jul. Dessverre for meg ga hun bort alle i julegaver. Skuffelsen var stor da boks etter boks ble pakket inn. Mamma likte de tydeligvis like godt som meg og var redd for å ende opp med å spise kokosboller hele julen.

Hvis du vil gi bort kokosboller i gave til flere enn en bør du doble oppskriften.

Det er enkelt å gjøre oppskriften melkefri, se nederst i innlegget.

Du trenger

  • 250 gram sukker
  • 1 dl vann
  • 4 plater gelatin
  • 1/2 dl vann
  • 2 ts vaniljesukker
  • 200 g kokesjokolade (70%)
  • 100 g delfiafett
  • 60 g syltevoks* (kan sløyfes)
  • Kokos

*  Jeg kjøpte syltevoks på en jernvarehandel da jeg ikke fikk tak i det i noen matbutikker i år. Syltevoks gjør sjokoladen blankere, tykkere og stivere. Det beste resultatet får du altså ved bruk av syktevoks men det er absolutt ikke nødvendig.

Slik gjør du

1. Kok opp 1 dl vann og 250 gram sukker i en kjele. La småkoke i 12 minutter. Sett så til avkjøling.

2. Ha 4 plater med gelatin i kaldt vann i 10 minutter.

3. Når sukkervannet nærmer seg lunkent måler du opp 1/2 dl vann i en kjele. La koke opp og skru så av platen. Klem ut vannet av gelatinplatene og legg i det nylig oppkokte vannet (det må ikke koke etter at gelatinen er lagt i kjelen). La avkjøles til lunkent.

4. Ta sukkervannet, gelatinvannet og vaniljesukker i bakebollen. Pisk til stivt. Det tar ca 20-30 minutter. (Er du usikker på om det er stivt så prøv og sett en ball på et bakepapir, vent litt og se om den holder formen.)

5. Sett små boller på et bakepapir. La stivne i 30 minutter. Ønsker du å avansere og lage form på kokosbollene kan du bruke en sprøytepose.


6. Mål opp kokesjokolade, delfiafett og syltevoks og smelt over vannbad. Ha kokos på en tallerken. Dypp en og en kokosbolle i sjokoladen, rull i kokosen og sett på et bakepapir (se baketips).

7. Oppbevar  i tett boks og nyt med en deilig kopp kaffe.

Baketips

Før du begynner å dyppe bollene i sjokoladen kan du la den smeltede sjokoladen stå noen få minutter til den har tyknet litt.

Allergiinfo

Ved melkeallergi eller laktoseintoleranse bruker du mørk sjokolade som ikke inneholder  melk, for eksempel den fra Odense.

**Inspirasjon til oppskriften er hentet fra kokeboken “Glædelig jul uten melk og gluten”.**

 

Legg inn en kommentar