Du trenger ikke være rakettforsker for å skjønne at kombinasjonen brownies og jordbærmousse blir til en drøm av en kake. Jordbær og sjokolade er som kjent farlig godt!
Nå som vi går inn i lysere tider, solen har begynt å titte frem, og snøen forsvinner litt etter litt tenkte jeg det var på tide med en sommerlig kake. Denne oppskriften på jordbærmoussekake har jeg jobbet med over tid, men spart til våren.
Oppskriften er basert på den kriminelt gode browniesen du finner her på bloggen, toppet med en kremete, frisk og myk jordbærmousse. Jordbærmoussen er laget med gelatin. Har du bakt med det før? Om ikke, så er det absolutt ikke vanskelig. Du kjøper gelatinplater (se her). Du tar så ut fire av de ti platene og legger de i en bolle med kaldt vann. Her skal de ligge i ti minutter så de trekker til seg vannet. Deretter klemmer du ut vannet av hver av platene og rører de inn i den varme bærblandingen. Easy peasy 🙂
Det er enkelt å gjøre oppskriften laktose- eller melkefri. Se nederst i innlegget.
For en deilig glutenfri jordbærmoussekake trenger du:
Brownies bunn (bakes i 20 cm springform)
- 100 g smør, smeltet
- 225 g sukker
- 35 g bakekakao
- 65 g glutenfri lys melblanding*
- 1 ts vaniljesukker
- 1/2 ts bakepulver
- 2 egg (M)
- 1 klype salt
Jordbærmousse
- 300 g frosne økologiske jordbær, tint (se her)
- 4 stk gelatinplater
- 50 g sukker
- 1 ss saft fra lime
- 1 vaniljestang
- 2 dl kremfløte
- 1 dl yoghurt naturell
Pynt
- 1 kurv friske jordbær
Slik gjør du
1. Ha de fryste jordbærene over i en gryte og la stå på kjøkkenbenken til tining mens du lager browniesbunnen.
2. Lag brownies bunnen.
- Sett ovnen på 165 grader varmluft. Ta frem en liten springform på 20 cm i diameter. Ha bakepapir i bunnen og smør kantene.
- Smelt smøret i en kjele. Sett ned varmen og tilsett sukkeret. La smelte sammen på lav varme i noen minutter.
- Mål opp og bland sammen de tørre ingrediensene. Bland med sukkersmøret og rør inn ved hjelp av en tresleiv eller lignende. Tilsett eggene, en etter en og rør deigen glatt.
- Fordel i kakeformen og stek midt i ovnen i ca. 25 minutter.
- Mens kaken steker gjør du klar bærsausen.
3. Lag bærsausen
- Legg 4 plater gelatin i kaldt vann i 10 minutter.
- Ha sukker og limesaft i gryten med jordbærene. Bruk en stavmikser el. til å kjøre bærene til en puré.
- Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Tilsett både stangen og frøene i gryten og varm forsiktig opp på lav varm under omrøring. Blandingen må ikke koke, den skal kun bli varm (du mister mye god smak fra bærene om blandingen blir for varm).
- Ta kjelen av varmen og ta ut vaniljestangen. Klem ut vannet av gelatinen og ha over i gryten. Rør rundt til det er oppløst. La stå til den er romtemperert.
- Når kaken er avkjølt løsner du den fra kakeformen. Har den hevet ujevnt skjærer du av høydene så den er like høy over det hele. Flytt over på et kakefat – legg kakebunnen med toppen ned.
- Vask kakeringen så den er helt fri for kakerester. Smør den så godt og dekk med bakepapir for å få pene kanter rundt kaken. Sett kakeringen tilbake rundt kaken.
5. Lag jordbærmousse
- Pisk fløte og yoghurt sammen til en myk krem. Rør kremen forsiktig inn i den romtempererte bærsausen. Fordel jordbærmoussen over kaken.
- Sett kaken i kjøleskapet i minst 4 timer eller natten over.
- Rett før servering tar du kaken ut av kjøleskapet og pynter den med friske jordbær og gjerne med et lite melisdryss på toppen.
Allergiinfo
- Ved laktoseintoleranse bytter du ut alle melkeprodukter med laktosefrie alternativer.
- Ved melkeallergi bruker du melange uten melk, soya yoghurt naturell og Gryr fløte.
Denne vil jeg absolutt prøve, ser bare så lekker ut! Men har et spørsmål, en 20 cm form er jo ganske liten. Tror du det går greit å doble oppskriften, og i så fall er det noe jeg bør være spesielt oppmerksom på?
Takknemlig for input!
Hei, det avhenger av hva slags form du tenker å bruke om dette vil fungere i praksis 🙂