Glutenfrie scones er supergodt til en kopp te eller nytraktet kaffe, og det går så raskt å lage. Scones inneholder nemlig ikke gjær så du slipper hevetiden. Disse er søte og med rosiner. Ferdig stekt er de myke og luftige og smaker deilig av sitrus.
Inspirasjonen til oppskriften er hentet fra Bakeriet i Lom. En leser tipset meg om oppskriften og lurte på om jeg kunne gjøre den glutenfri. Seff sa jeg, så her er Glutenfrihet sin versjon av scones fra bakeriet i Lom.
For 10 glutenfrie scones trenger du
- 1 dl varm melk
- 70 g rosiner
- 70 g smør
- 130 g glutenfritt mel **
- 2 ts bakepulver
- 6 g fiberhusk (2 ts)
- 1/2 ts salt
- 4 ss sukker
- 1/4 sitron, skallet og saften (1 liten ss)*
- 1/4 appelsin, skallet og saften (2 ss)*
- 1 egg
- 140 g yoghurt naturell
- 1 eple, skrelt og raspet
- 60 g mandler, kjørt til mel (eller mandelmel)
*Helst økologisk. Ta kun det helt ytterste på skallet, hvis ikke får baksten besk smak. Hvis du ønsker mild sitrussmak så dropper du bare skallet.
** bruk hvitt rismel eller fint glutenfritt mel.
Slik gjør du
1. Sett ovnen på 175 grader.
2. Varm opp melken til kokepunktet (den skal ikke koke), ta gryten av platen og tilsett rosinene. La stå til romtemperert.
3. Smuldre smøret i bakebollen. Tilsett rismel, bakepulver, fiberhusk, sukker og salt (altså alt det tørre utenom mandelmelet). Kna deigen til alt er blandet godt sammen og melet har blitt til smuler.
4. Vask skallet på sitronen og appelsinen og riv av et område som tilsvarer 1/4. Ha youghurt naturell, og saften og skall fra sitrusfruktene sammen med rosinmelken (jo mer skall jo mer sitrussmak). Rør så inn yoghurt naturell og egget.
Bland det våte med det tørre. La stå i 15 minutter.
5. Skrell av skallet på eplet, grovrasp det og rør inn. Kjør mandlene i foodprocessor eller blender. Tilsett så mandelmelet helt tilslutt.
(Juster evt med litt mer/mindre glutenfritt mel. Mengden fiberhusk har mye å si for deigen. Den skal være så fuktig at du ikke kan forme scones med hendene, men den holder formen når du setter rundingene på bakepapiret).
6. Dekk et stekebrett med bakepapir. Bruk to spiseskjeer og fordel deigen på ti scones.
Stek midt i ovnen i 25-30 minutter.
Nyt med en god kopp te eller nytraktet kaffe. Så godt!
Baketips
Hvis du vil ha mere nøtter i sconsene kan du tilsette 75 gram grovhakkede valnøtter.
Hva med eplene??
Hei Linn, det hadde visst falt ut. Det raspete eplet skal i helt tilslutt. Takk for at du sa ifra, det er rettet nå 🙂
Dette er de beste glutenfrie scones! Tusen takk for oppskrift, disse forsvant på et blunk hos oss 🙂
Så koselig å høre 😃
Hei, har så lyst til å lage disse. Jeg klarer ikke konsistensen av rosiner🙊 og lurer derfor på hvordan jeg kan gjøre det om jeg skal kutte ut rosinene?
Bare kutt ut rosinene 🙂