Om meg

Opphavet til denne bloggen startet for 10 år siden, med magesmerter og en følelse av å være konstant sliten. Legen konstaterte allergi og jeg konstaterte at dette kom til å bli vanskelig, men at dette skulle jeg få til. Å måtte endre hva jeg spiste var utfordrende. Først og fremst måtte jeg finne ut hva det var jeg spiste som jeg nå ikke tålte, deretter hva jeg kunne erstatte det med. Du aner ikke hvor mange ingredienslister jeg har lest. Det overrasket meg veldig hvor mange matprodukter det var som inneholdt allergener jeg ikke kunne spise.

Vi mennesker spiser veldig mye av det samme hver dag, hver uke og hvert år. Å skulle endre på disse matvanene og fjerne ting fra kosten, som jeg virkelig var glad i og hadde spist så lenge jeg kunne huske, var ikke akkurat oppmuntrende. Aldri mer nybakt brød med brunost, ferske boller fra bakern eller sjokolade. Det var vel det som opplevdes som verst. Men, jeg bestemte meg for å ta det med et smil og ikke se meg tilbake.

Det slo meg da, som en jente i 20-årene, at det måtte da være sunnere å leve slik de nye allergiene tvang meg til. Det var mange fristelser der ute som jeg nå ikke kunne la meg friste av. Det viste seg å ikke være tilfelle.

Etter å ha holdt meg til denne dietten i mange år, begynte magen å gjøre opprør igjen og jeg var mye sliten. Jeg prøvde å se på hva det var jeg spiste og hva som kunne være årsaken. Det slo meg at kosten min bestod av veldig mye stivelse; karbohydrater og veldig lite fiber. I tillegg til at den var veldig ensformig, grunnet begrenset med alternativer. Det var da jeg for alvor begynte å bake brød, knekkebrød og rundstykker selv, med masse kostfiber og høyt næringsinnhold gjennom havre, bokhvete, frø og kjerner. Og ikke minst, med fantastisk smak og konsistens. Ikke bare merket jeg at energinivået steg, men magen stabiliserte seg også igjen. Heldigvis.

Print

Jeg har bakt mye, gjennom hele livet, både kaker og boller, brød og rundstykker. Jeg har vokst opp i en familie hvor vi tidlig slapp til på kjøkkenet. Da jeg var liten og broren min hadde venner på besøk etter skolen bakte jeg ofte kake til dem. Siden da har baking vært hobbyen min. Jeg slapper av når jeg baker, jeg koser meg virkelig. Ikke minst synes jeg det er fantastisk å glede andre med noe jeg har laget. Å lage mat eller bake er kanskje den tingen hvor komplimentene sitter løsest, og det er jo ikke til å stikke under en stol at det er veldig hyggelig med skryt.

Jeg håper disse oppskriftene vil være til stor glede for deg, dine venner og familie -og at de vil gi opphav til masse skryt.

Lykke til med baksten.

Hilsen meg


Bildet er tegnet av Eli Rikter Wiborg.