Grov bakst

GLUTENFRITT FAMILIEBRØD UTEN FRØ OG KJERNER (3 BRØD)

Her får du en stor oppskrift som gir 3 glutenfrie grove brød. Brødene er bakt med rene melsorter, og en høy andel havre for å sikre sunne brød som gjør godt for små kropper i vekst. Brødene er luftige og saftige og med en kjempegod smak. Brødet holder seg ferskt på benken i en gode stund, men jeg pleier å skjære de i skiver etter at de har avkjølt seg og legge i fryseren. Så rister jeg de i brødrister. Det er så luksus å ha et så godt og sunt glutenfritt brød lett tilgjengelig. Anbefales!

Brødformene jeg bruker er 25 cm lange (du kan se de her).

Du trenger

 • 400 g GF havregryn
 • 350 g bokhvetemel
 • 350 g maismel
 • 100 g rismel fullkorn
 • 45 g fiberhusk
 • 1 pk gjær
 • 1 ss bakepulver
 • 3 ts salt
 • 1-2 ts flytende honning
 • 17 dl vann, kaldt
 • Mel til pynt (jeg bruker jyttemel)

Utstyr

 • Kjøkkenmaskin med k-spade og stor bakebolle

Slik gjør du

1. Ta frem kjøkkenmaskinen og k-spaden. Mål opp og bland sammen alle de tørre ingrediensene (inkludert fiberhusk). Tilsett vannet i en stråle mens maskinen går på lav hastighet.

(Når alt er blandet sammen til en deig kan det være lurt å stoppe maskinen og røre opp deigen med en slikkepott så du er helt sikker på at det ikke har dannet seg melklumper i bunnen av bollen eller på k-spaden.)

2. Elt deigen på middels hastighet i 15 minutter. Dekk bakebollen med plastfolie og/eller et håndkle og sett til heving i 1,5 time.

3. kna deigen godt med en slikkepott. Fordel deigen i 3 smurte brødformer. Trykk ned så deigen fyller formen og dryss eventuelt over litt havregryn, sesamfrø eller mel til pynt. Dekk med et kjøkkenhåndkle og la heve i ca. 1 time.

4. Sett ovnen på 220 grader. Når ovnen er varm setter du den ned til 200 grader og setter brødene inn på nederste rille. La steke i ca. 45 minutter. Brødene er ferdige når de har fått en mørk og hard skorpe. (La de heller steke litt for lenge enn for kort.) Alle ovner er forskjellige, så kanskje trenger din ovn litt lenger tid?

5. La avkjøles på rist. Det er viktig at du venter med å skjære i brødene til de er helt avkjølt, (hvis ikke vil de bli deigete.)

Brødene kan gjerne fryses. Selv pleier jeg å skjære de i skiver før jeg fryser.