Søt bakst

GLUTENFRIE BERLINERBOLLER

img_4998

Jeg husker allerede den dag i dag da berlinerboller ble introdusert på kjøkkenbordet hjemme hos oss. Denne deilig myke bollen med bringebærsyltetøy i midten, dekket med sukker. Og det var ikke siste gangen berlinerbollen spredde glede hjemme hos oss.

Men nå var det lenge siden. Veldig lenge siden jeg har spist berlinerboller, og jeg har hatt denne herlige baksten på «to do bake-listen» min lenge. Og jeg kan love deg at det ble et gledelig gjensyn. Herreminhatt så godt det var. Så godt at dette må lages igjen, veldig veldig snart.

Og dette var ikke så vanskelig som jeg trodde. Bollene ble sprø utenpå og myke og skikkelig saftige inni. Og de smakte himmelsk! Det eneste jeg synes var noe vanskelig var å time når de var ferdige. Jeg anbefaler derfor at du lager en først og tar tiden på den.  Mine var ferdige etter cirka 5 minutter på hver av sidene (totalt 10 minutter i oljen), men jeg hadde ikke så høy varme på da jeg ønsket å ha god kontroll på oljen.

Jeg delte oppskriften i to og lagde berlinerboller av den ene halvparten og vanlig boller av den andre.

Det er enkelt å gjøre oppskriften laktose- eller melkefri, se nederst.

Oppskriften gir 10 – 12 glutenfrie berlinerboller.

Du trenger

  • 1 pose TORO glutenfri kakemiks (345 g) *
  • 1/2 pk gjær (fersk eller tørr)
  • 100 g sukker
  • 1 ts bakepulver
  • 1/2 ts vaniljesukker (om du vil)
  • 25 g fiberhusk
  • 1 ts kardemomme
  • 1/2 ts salt
  • 350 g melk, kald**
  • 100 g yoghurt naturell
  • 75 g smør, i terninger
  • Mel til utbaking (helst jyttemel)

Fyll og steking

  • 1-2 liter solsikkeolje
  • Bringebærsyltetøy (1 ts i hver bolle)
  • Sprøytepose
  • Sukker til å rulle bollene i

* Jeg har ikke testet noen andre meltyper enn TOROs, men det går nok helt fint.** Du kan lese om hvorfor jeg baker boller med kald væske her.

Slik gjør du 

1. Ta smøret ut av kjøleskapet før du begynner å bake og del det i terninger.

2. Ta frem en kjøkkenmaskin med k-spade. Mål opp alt det tørre i bakebollen og bland sammen. Bruker du fersk gjær smuldrer du den oppi med melet.

Mål opp melken og tilsett yoghurten. Visp sammen. Mens kjøkkenmaskinen går på lav hastighet tilsetter du melkeblandingen, litt etter litt. Etter en liten stund er alt blandet inn og deigen er jevn, da bruker du en slikkepott til å sjekke at det ikke ligger melrester i bunnen av bakebollen. Elt deigen i 5 minutter.

3. Tilsett smøret i terninger og elt så deigen i ytterligere 15 minutter på middels hastighet. (Om du bruker rosiner til setter du de etter disse 10 minuttene). Samle deigen i bakebollen, dekk med plast og sett til heving i 1,5 time.

4.  Ta litt mel på benken (jeg bruker jyttemel). Elt deigen i bakebollen med en slikkepott og velt ut deigen. Elt så deigen videre på kjøkkenbenken ved bruk av slikkepotten (da deigen klisser en del) – bruk så lite mel som mulig. Fortsett å tilsette mel til du kan samle deigen i en stor ball.

5. Form deigen til 10 emner (à ca 95-100 g) som du triller til boller. Obs hvis deigen klisser for mye til at du kan forme de til boller så bruk mer mel. Du skal kunne trille bollene ut. Sett på stekeplate med bakepapir og la heve tildekket i 60 minutter.

6. Hell solsikkeolje i en kjele og fyll den så den er ca 3/4 full. Sett kjelen over på komfyren og sett platen på medium varmt. Ha sukker over i en stor dyp tallerken.

Følg godt med på oljen og bruk et redskap av tre til å teste oljen. NB OLJE BLIR FARLIG VARMT! Når det bobler rundt tresleiven er oljen varm nok. Hold kontroll på temperaturen på oljen hele tiden. La den heller være litt for kald enn at den blir for varm. Bobler det mye rundt bollene kan du skru ned varmen på komfyren litt. 

Størrelsen på gryten avgjør hvor mange boller du har i. Jeg anbefaler to, men ikke ha mer enn 3 for da synker temperaturen for mye. Test gjerne med en bolle først. Etter 4-6 minutter snur du bollen (tiden avhenger av hvor store boller du har og hvor varm oljen er). Bruk en hul tesleiv eller lignende og la oljen dryppe av før du legger bollen over i tallerkenen med sukker. Vend rundt. Avkjøl på rist. Gjenta på alle bollene.

6. Når bollene er helt avkjølt fyller du de med syltetøy. Ha syltetøy i en sprøytepose. Stikk posen inn i bollen og klem. Eller skjær et lite hakk i bollene og legg i syltetøyet i. Du skal ha en teskje med syltetøy i hver bolle. Obs. Gjør du dette før bollen er avkjølt vil de bli rå inni, så vær tålmodig 🙂

Og du, kos deg!

Ps. Når du er ferdig med friteringen lar du den avkjøles helt og heller den i en tom melkekartong eller to og kaster den i restavfallet.

Allergiinfo

Ved laktoseintoleranse bruker du laktosefri melk, yoghurt og smør. Ved melkeallergi bruker du plantemelk (usøtet), margarin uten melk og melkefri yoghurt (soya-basert eller kokosbasert).

Følg meg gjerne på Instagram (glutenfrihet.no).

img_4999

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s