Grov bakst

GLUTENFRI HAVREBRØD MED SOLSIKKEFRØ (3 BRØD)

Etter at jeg knakk koden på glutenfritt brød har jeg bakt masse brød. Såvel eltefrie som vanlige. Og, jeg baker glutenfritt brød ofte. Og da mener jeg ofte! Så nå var det på høy tid at jeg komponerte en oppskrift som gir mer enn 1-2 brød. Denne oppskriften på glutenfri havrebrød gir 3 skikkelig gode brød.

Brødformene jeg bruker er 25 cm lange (du kan se de her).

Du trenger

 • 400 g GF havregryn
 • 350 g bokhvetemel*
 • 350 g maismel*
 • 60 g chiafrø
 • 180 g solsikkekjerner
 • 45 g fiberhusk
 • 1 pk gjær
 • 1 ss bakepulver
 • 3 ts salt
 • 1-2 ts honning (kan sløyfes)
 • 17 dl vann, kaldt
 • Mel til utbaking (jeg bruker jyttemel)

* Jeg kjøper maismel og bokhvetemel på Meny.

Utstyr

 • Kjøkkenmaskin med k-spade og stor bakebolle

Slik gjør du

1. Ta frem kjøkkenmaskinen og k-spaden. Mål opp og bland sammen alle de tørre ingrediensene. Tilsett vannet og honningen i en stråle mens maskinen går på lav hastighet.

(Når alt er blandet sammen til en deig kan det være lurt å stoppe maskinen og røre opp deigen med en slikkepott så du er helt sikker på at det ikke har dannet seg melklumper i bunnen av bollen eller på k-spaden.)

2. Elt deigen på middels hastighet i 15 minutter.

Forheving

Dekk bakebollen med plastfolie og/eller et håndkle og sett til heving i 1,5 time. Obs. Dette steget kan sløyfes om du ønsker å bake brødene på kortere tid. Forheving hever smakene, men er ikke avgjørende for et godt resultat. Sløyfer du forheving etterhever du i 1,5 -2 timer.

3. kna deigen godt med en slikkepott. Fordel deigen i 3 smurte brødformer. Trykk ned så deigen fyller formen og dryss eventuelt over litt havregryn til pynt. Dekk med et kjøkkenhåndkle og la heve i ca. 1 time (til deigen har hevet til toppen av formen).

Har du sløyfet forheving hever du brødene i brødformene i 1,5 – 2 timer.

4. Sett ovnen på 220 grader. Når ovnen er varm setter du den ned til 200 grader og setter brødene inn på nederste rille. La steke i ca 45 minutter. Brødene er ferdige når de har fått en mørk og hard skorpe. (La de heller steke litt for lenge enn for kort.) Alle ovner er forskjellige, så kanskje trenger din ovn litt lenger tid?

5. La avkjøles på rist. Det er viktig at du venter med å skjære i brødene til de er helt avkjølt, (hvis ikke vil de bli deigete.)

Brødene kan gjerne fryses. Selv pleier jeg å skjære de i skiver før jeg fryser.

32 kommentarer om “GLUTENFRI HAVREBRØD MED SOLSIKKEFRØ (3 BRØD)

 1. Hei, dette brødet skal testes 🙂 Er det mulig å bytte ut maismelet med teff mel? Er litt opptatt av å ha minst mulig stivelse i brødene 🙂

  1. Hei, ikke testet det selv. Blir det for mye grove melsorter så blir ikke brødet så luftig. Obs, det er ikke maizena, men maismel som skal i oppskriften 🙂

 2. Ja jeg såg det stod maismel 😉 Jeg
  kan jo prøve med jyttemel istedenfor teff, da blir det ikke så tungt.

 3. Stekte mine i 1 time 20min på 200grader men føler ikke de ble godt stekt, de var på en måte svampete, hva kan jeg ha gjort galt?

  1. Hei Heidi,
   hmmm, det høres ut som om det har blitt for lite tørre ingredienser oppimot vannet. Gjorde du noen justeringer på oppskriften? Hadde du i fiberhusk? Jeg har test bakt de to ganger, så oppskriften er slik den skal være.

  2. Hei, jeg har bakt brødene igjen i dag og oppskriften er helt riktig. Vanskelig å si hvorfor dine ble «svampete». Jeg har ikke opplevd det med denne oppskriften.

   1. Hei! Ser at det står 25 cm, men hjelper lite da der ikke står noe mer på Jernia sin omtale av brødformen. Vi med gamle former har litersmål, kan du teste din om den er en 2 el 3 liters form?

 4. Hei

  Tusen takk for alt du deler. Jeg lurte litt på her om du lager mel av havregrynene eller om du bruker de hele?

  Øsker deg en fin dag.

  Mvh

  Else

  1. Hei, når det står havregryn betyr det at jeg bruker havregryn. Jeg skriver havremel i tilfeller der jeg bruker mel av havre 🙂

 5. Hei! Hvordan skal konsistensen på deigen være? 🙂 klissete eller feks mer som bolledeig lagd med hvetemel? Takk for svar.

   1. Hei, hvordan skal konsisten på deigen være når de eltes ut og fordeles i formene? Skal de fortsatt være klissete når de legges i formene?

 6. Tror du jeg kan bytte ut maismelet med rismel (fullkorn)? Jeg har problemer med maismel. Eventuelt quinoamel? Hilsen Karen Sofie

 7. Hei sann Hvorfor steker du på nederste rille? 😊😊 Hilsen Karen Sofie

   1. Brødet ble veldig godt det! Jeg synes det ble saftig og fint 🙂

 8. Imponert over hvor flott deigen ble etter heving😄myk som bolledeig😍like før brødene skal i ovnen nå. Superspent på fortsettelsen…konsistent og ikke minst smak!!

 9. Hei. Eit godt og populært brød. Men kva kan eg bytte ut Solsikkekjerner med?

 10. Hei!

  Jeg kunne tenke meg å prøve denne oppskriften:), men har ikke kjøkkenmaskin og jeg ser at deigen skal eltes ganske lenge i maskinen. Tror du det vil fungere å elte for hånd, og i så fall hvor lenge?

  Vennlig hilsen Ingvill

 11. Hei!
  Har du prøvd å lage desse brøda med mindre gjær/lengre hevetid? Har du isåfall eit forslag på mengde gjær/tid?

Legg inn en kommentar