Grov bakst

GLUTENFRI HAVREBRØD MED SOLSIKKEFRØ (3 BRØD)

Etter at jeg knakk koden på glutenfritt brød har jeg bakt masse brød. Såvel eltefrie som vanlige. Og, jeg baker glutenfritt brød ofte. Og da mener jeg ofte! Så nå var det på høy tid at jeg komponerte en oppskrift som gir mer enn 1-2 brød. Denne oppskriften på glutenfri havrebrød gir 3 skikkelig gode brød.

Brødformene jeg bruker er 25 cm lange (du kan se de her).

Du trenger

  • 400 g GF havregryn
  • 350 g bokhvetemel*
  • 350 g maismel*
  • 60 g chiafrø
  • 180 g solsikkekjerner eller hel bokhvete
  • 45 g fiberhusk
  • 10 g tørrgjær
  • 1 ss bakepulver
  • 3 ts salt
  • 2 ts flytende honning
  • 17 dl vann, kaldt
  • Mel til utbaking (jeg bruker jyttemel)

* Jeg kjøper maismel og bokhvetemel på Meny.

Utstyr

  • Kjøkkenmaskin med k-spade og stor bakebolle

Slik gjør du

1. Ta frem kjøkkenmaskinen og k-spaden. Mål opp og bland sammen alle de tørre ingrediensene. Tilsett vannet og honningen i en stråle mens maskinen går på lav hastighet.

(Når alt er blandet sammen til en deig kan det være lurt å stoppe maskinen og røre opp deigen med en slikkepott så du er helt sikker på at det ikke har dannet seg melklumper i bunnen av bollen eller på k-spaden.)

2. Elt deigen på middels hastighet i 15 minutter. Dekk bakebollen med plastfolie og/eller et håndkle og sett til heving i 1,5 time.

3. kna deigen godt med en slikkepott. Fordel deigen i 3 smurte brødformer. Trykk ned så deigen fyller formen og dryss eventuelt over litt havregryn til pynt. Dekk med et kjøkkenhåndkle og la heve i ca. 1 time.

4. Sett ovnen på 220 grader. Når ovnen er varm setter du den ned til 200 grader og setter brødene inn på nederste rille. La steke i ca. 45 minutter. Brødene er ferdige når de har fått en mørk og hard skorpe. (La de heller steke litt for lenge enn for kort.) Alle ovner er forskjellige, så kanskje trenger din ovn litt lenger tid?

5. La avkjøles på rist. Det er viktig at du venter med å skjære i brødene til de er helt avkjølt, (hvis ikke vil de bli deigete.)

Brødene kan gjerne fryses. Selv pleier jeg å skjære de i skiver før jeg fryser.

16 kommentarer om “GLUTENFRI HAVREBRØD MED SOLSIKKEFRØ (3 BRØD)

  1. Hei, dette brødet skal testes 🙂 Er det mulig å bytte ut maismelet med teff mel? Er litt opptatt av å ha minst mulig stivelse i brødene 🙂

    1. Hei, ikke testet det selv. Blir det for mye grove melsorter så blir ikke brødet så luftig. Obs, det er ikke maizena, men maismel som skal i oppskriften 🙂

  2. Ja jeg såg det stod maismel 😉 Jeg
    kan jo prøve med jyttemel istedenfor teff, da blir det ikke så tungt.

  3. Stekte mine i 1 time 20min på 200grader men føler ikke de ble godt stekt, de var på en måte svampete, hva kan jeg ha gjort galt?

    1. Hei Heidi,
      hmmm, det høres ut som om det har blitt for lite tørre ingredienser oppimot vannet. Gjorde du noen justeringer på oppskriften? Hadde du i fiberhusk? Jeg har test bakt de to ganger, så oppskriften er slik den skal være.

    2. Hei, jeg har bakt brødene igjen i dag og oppskriften er helt riktig. Vanskelig å si hvorfor dine ble «svampete». Jeg har ikke opplevd det med denne oppskriften.

      1. Hei! Ser at det står 25 cm, men hjelper lite da der ikke står noe mer på Jernia sin omtale av brødformen. Vi med gamle former har litersmål, kan du teste din om den er en 2 el 3 liters form?

  4. Hei

    Tusen takk for alt du deler. Jeg lurte litt på her om du lager mel av havregrynene eller om du bruker de hele?

    Øsker deg en fin dag.

    Mvh

    Else

  5. Hei! Hvordan skal konsistensen på deigen være? 🙂 klissete eller feks mer som bolledeig lagd med hvetemel? Takk for svar.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s