Grov bakst

GLUTENFRITT LANGPANNEBRØD MED YOGHURT OG FRØTOPPING

Et deilig grovt glutenfritt langpannebrød dette, perfekt på frokostbordet eller som tilbehør til suppe eller salater.

Det er enkelt å gjøre brødet melkefritt eller laktosefritt, se nederst i innlegget.

Brødet er bakt med yoghurt, rene glutenfrie melsorter, frø og kjerner. Yoghurten gir skikkelig god og fyldig smak til brødet. Rett før steking er brødet dekket med frøtopping etter inspirasjon fra bloggen «godt for magen«. Frøene gjør brødet ekstra fiberrikt og sunt, og gir en deilig knasende skorpe.

Dersom du ønsker et brød uten kjerner kan du kjøre disse i en kjøkkenmaskin med knivblader eller en blender før du tilsetter de i deigen, også dropper du frøblandingen (dryss heller litt mel over rett før steking).

Dette er et grovt, sunt, mykt og saftig glutenfritt langpannebrød som jeg er sikker på vil falle i smake.

Langpanne-form: 30×37 cm. Obs. Er formen din mye større bør du ikke trykke deigen helt ut; for da blir nok brødet for tynt.

Du trenger:

  • 100 g rismel
  • 150 g maismel
  • 200 g bokhvetemel
  • 200 g glutenfri havregryn
  • 20 g fiberhusk
  • 100 g solsikkekjerner
  • 50 g sesamfrø
  • 5 g tørrgjær
  • 2 ts flytende honning
  • 1,5 ts salt
  • 550 g vann, kaldt
  • 300 g yoghurt naturell

Frøtopping (kan sløyfes)

  • 3 dl frø etter ønske (feks linfrø, solsikkekjerner, sesamfrø og gresskarkjerner)

Slik gjør du

1. Mål opp alle de tørre ingrediensene i bakebollen til kjøkkenmaskinen og rør sammen.

2. Bland sammen yoghurt, vann og honning. Bruk K-spaden på kjøkkenmaskinen og la den gå på sakte fart mens du tilsetter væsken litt etter litt. (Når alt er blandet sammen kan det være lurt å sjekke at det ikke har festet seg mel i bunnen av bakebollen).

Elt deigen i 10 minutter på medium hastighet. Samle deigen i bakebollen med en slikkepott og sett til heving på kjøkkenbenken i 1,5 – 2 timer.

3. Bland sammen frøene til toppingen og dekk de med vann. La ligge i bløt mens deigen hever.

4. Når deigen er ferdig knar du den ved hjelp av en slikkepott. Hell den så rett i en bakepapirkledd langpanne på ca 30×37. Fukt hendene og trykk deigen utover. Dekk så med plastfolie og sett til heving i ca 1 time.

Når brødet er ferdig hevet skrur du ovnen på 210 grader, (over- og undervarme) og heller frøblandingen over i en sil. La de stå å renne av mens ovnen blir varm.

Når ovnen er varm fordeler du frøene over. Stek langpannebrødet på nest nederste rille i ca. 30 minutter.

6. Brødet er ferdig når det har fått en fin og gyllen farge. La avkjøles i pannen i ca. 20 minutter før du flytter det over på rist.

Brødet holder seg godt noen dager på kjøkkenbenken men kan også fryses. Jeg pleier å skjære de i lange rader (som du ser av bildet), som jeg fryser. Så tar jeg opp det antallet rader jeg ønsker.

Allergiinfo

For et laktosefritt brød bruker du laktosefri yoghurt naturell. For et melkefritt brød bruker du feks soyayoghurt naturell.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s