Grov bakst

GLUTENFRITT GRYTEBRØD, MED QUINOA OG CHIA

 

Dette gode glutenfrie brødet er en av mange oppskrifter på eltefritt «grytebrød» her på bloggen. Fordi det stekes i en stor jerngryte i ovnen får det en skikkelig god skorpe. Kanskje noe å prøve til helgen? Hvis du rører deigen sammen kvelden før har du nybakt deilig brød til lunsj.

Alle oppskriftene mine på eltefritt finner du her.

Oppskriften gir et stort glutenfritt grytebrød, bakt med sunne glutenfrie melsorter. Og resultatet, det blir så utrolig godt!!

Brødet inneholder chiafrø. Chiafrø har et høyt innhold av næringsstoffer og karakteriseres som «supermat». I tillegg gir super-frøene saftig bakst fordi frøene absorberer mye veske; og ingenting er vel bedre enn det.

Får du ikke tak i quinoa-mel kan du bytte det ut med maismel. Det blir minst like godt 🙂

Brødet er ganske stort, så du trenger en medium stor jerngryte.

Du trenger

  • 200 g glutenfri havregryn
  • 220 g bokhvetemel + litt til utbaking
  • 100 g rismel
  • 75 g quinoamel *
  • 50 g chiafrø
  • 50 g solsikkekjerner + til pynt
  • 20 g  fiberhusk
  • 2/3 ts tørrgjær
  • 2 ts salt
  • 1 toppet ts honning
  • 10 dl vann, romteperert

*Får du ikke tak i quinoa-mel kan du bytte det ut med maismel.

Utstyr

  • Medium jerngryte med lokk

Slik gjør du

Kvelden før:

1. Mål opp og bland sammen alle de tørre ingrediensene i en stor bakebolle. Tilsett vannet litt etter litt (romtemperert, altså ca 20 grader), og bland sammen med en slikkepott. Pass på at det ikke er klumper i deigen eller mel i bunnen av bakebollen. Dekk med plastfolie og sett til heving på kjøkkenbenken i 10 timer eller lenger.

Morgenen etter:

2. Sett ovnen på 250 grader og sett inn jerngryten på nederste rille.

3. Elt deigen i bakebollen ved bruk av en slikkepott. Deigen skal nå være litt klissete men samlet. Ha godt med mel på benken (bokhvetemel eller jyttemel om du har det) og velt deigen ut. Kna og brett deigen ved hjelp av en slikkepott. Fortsett å kna inn mel til deigen ikke klisser.

Form deigen til en ball og dryss mel over. La hvile til gryten er glovarm.

4. Etter at ovnen er blitt varm og jerngryten har stått i 15 minutter i glo-varm ovn, legger du brødet i gryten og setter på lokket. (Hvis brødet er litt for stort for gryten kan du brette det og legge det med skjøten ned).

Sett gryten tilbake nederst i ovnen og senk temperaturen til 225 grader. Stek brødet med lokket på i 30 minutter. Ta så av lokket og stek videre i ca. 30 minutter til du har en mørk brun og ordentlig hard skorpe. Stek heller for lenge enn for kort. (Steker du det for kort blir brødet rått og deigete).

5. La brødet avkjøles på rist. Vent med å skjære i brødet til det er helt avkjølt.

Baketips

Brødet kan fryses.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s