Grov bakst

GLUTENFRIE CHIARUNDSTYKKER, ELTEFRIE

Dette er etter min mening blant de beste rundstykkene jeg har på bloggen. De har en rund god smak, er luftige og saftige og ikke minst sunne. Her har jeg videreutviklet oppskriften på eltefrie rundstykker med chia for å gjøre det enda enklere å lykkes og ikke minst for å korte ned på baketiden.

Som dere nok har sett tidligere så sverger jeg til eltefritt. Jeg synes baksten blir enda bedre på smak og får en bedre konsistens. Du rører sammen deigen på kvelden og baker den ut på morgenen. Med så lang hevetid får deigen god tid til å utvikle de gode smakene.

I alle mine grove oppskrifter bruker jeg rene melsorter. Det gir bedre, saftigere, grovere, sunnere og mer fiberrik bakst. De «grove» melblandingene vi får kjøpt i dag inneholder mye stivelse og for lite fullkorn for å være fullverdig sunne alternativer. Så sterk anbefaling her om å teste ut brød med rene melsorter.

Når du baker eltefritt bruker du minimalt med gjær. Min erfaring er at flere og flere som spiser glutenfritt har sensitive mager. Da kan gjær gjøre magen opprørt. I så tilfelle hjelper det å riste brødet, men det aller beste er nok å kutte ned på gjær i maten man spiser. Da er eltefritt perfekt.

Rundstykkene inneholder chiafrø, som du får kjøpt på de aller fleste velassorterte butikker. Jeg kjøper det på Meny. Chiafrø har et høyt innhold av næringsstoffer og karakteriseres som «supermat». I tillegg  gir chiafrø saftig bakst fordi de absorberer mye veske; og ingenting er vel bedre enn det 🙂

Oppskriften gir 12 glutenfrie rundstykker.

Du trenger

  • 125 g GF havregryn
  • 120 g bokhvetemel
  • 100 g maismel
  • 60 g rismel
  • 30 g chiafrø
  • 70 g solsikkekjerner + til pynt
  • 15 g fiberhusk
  • 3/4 ts tørrgjær
  • 1 ts salt
  • 1 ts flytende honning
  • 7,5 dl vann (750 g)

Slik gjør du

1. Mål opp og bland sammen alle de tørre ingrediensene i en stor bakebolle. Tilsett vannet (romtemperert) og honningen, og bland raskt sammen med en slikkepott. Pass på at det ikke er klumper i deigen og at mel ikke har festet seg i bunden av bakebollen. Dekk med plastfolie og sett til heving på kjøkkenbenken i 12 timer eller lenger.

Dagen derpå:

2. Sett ovnen på 250 grader. Elt deigen godt i bakebollen ved bruk av en slikkepott. Deigen skal nå være klissete men samle seg fint. Smør et muffinsbrett godt med nøytral olje, bruk to spiseskjeer til å fordele deigen i muffinsbrettet. (Du kan også bake ut vanlige rundstykker, bruk da glutenfritt mel (jeg foretrekker jyttemel) og form deigen til rundstykker når deigen har fått konsistens som lar seg forme.)

Pensle med litt vann og fordel solsikkefrø over om du vil (trykk de forsiktig ned).

3. Sett brettet inn midt i ovnen og senk temperaturen til 225 grader. Stek rundstykkene i ca. 25 minutter. Rundstykkene skal ha en fin farge og hard skorpe.

4. La avkjøles på rist og nyt 🙂

Følg gjerne bloggen på instagram; glutenfrihet.no

**Oppskriften er utviklet og eies av Glutenfrihet.no.**

 

4 kommentarer om “GLUTENFRIE CHIARUNDSTYKKER, ELTEFRIE

  1. Hei, lagde disse i dag og de ble helt supre. Kjempe gode rett og slett. Jeg lurer på om oppskriften kan halveres, må jeg endre på veske eller noe annet eller er det bare å dele på to ? Hvordan er de å fryse ?

    1. Hei, tusen takk for hyggelig tilbakemelding! Du deler alt på 2, ja 🙂 de er supre å fryse, så varmer du de bare i ovnen rett fra fryseren. Da blir de som nystekte igjen 👍🏻

Legg igjen en kommentar til Ingvild Francke Avbryt svar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s