Dette glutenfrie langpannebrødet er bakt med rene melsorter; maismel, bokhvetemel og havregryn. Det gir en deilig smak og et saftig brød. Du får en helt annen konsistens og smak på brødet om du baker den med rene melsorter versus melblandinger som inneholder en høy andel stivelse. De rene melsortene gjør at du har kontroll på innholdet og gir deg et brød som er sunt, grovt, fiberrikt og veldig godt.
Du trenger:
- 300 g GF havregryn
- 225 g maismel**
- 150 g bokhvetemel
- 20 g fiberhusk
- 50 g linfrø
- 100 g solsikkefrø
- 1,5 ts salt
- 1,5 ts bakepulver
- 1 ss honning (flytende)
- 7 g tørrgjær
- 900 g romtemperert vann (20 grader)*
*Obs vannet må ikke være fingervarmt (altså 37 grader). Det skal være romtemperet evt. kaldt. **Ikke det samme som maizenna.
Slik gjør du
1. Ta frem kjøkkenmaskinen og k-spaden. Mål opp og bland sammen alle de tørre ingrediensene. Tilsett vannet og honningen i en stråle mens maskinen går på lav hastighet. Se baketips.
2. Elt så deigen på middels hastighet i 15 minutter.
3. Smør en langpanneform på 20×30 med olje og legg bakepapir i bunnen av formen. Fordel deigen i formen. Deigen skal være litt klissete. Jevn ut deigen i formen ved hjelp av slikkepotten. Ha solsikkefrø el. over og trykk ned i deigen (kan sløyfes).
Bruk et pizzahjul el. og skjær ruter i deigen. Dekk med et kjøkkenhåndkle og la heve i 2 timer. (Deigen skal da ha hevet seg fint.)
4. Sett ovnen på 210 grader. Når ovnen er varm setter du langpannebrødet inn på nederste rille. La steke i ca 40 minutter. Det er ferdig når det har fått en mørk og hard skorpe. (La det heller steke litt for lenge enn for kort.)
5. Avkjøl på rist. Vent med å skjære i brødet til det er avkjølt, (hvis ikke kan det bli deigete.)
Brødet holder seg ferskt og godt i brødboksen.
Baketips
Når alle ingrediensene er blandet sammen til en deig kan det være lurt å stoppe maskinen og røre opp deigen med en slikkepott så du er helt sikker på at det ikke har dannet seg melklumper i bunnen av bollen eller på k-spaden.)
Kan jeg la det heve over natten? Bør jeg da redusere noe på mengden gjær?
Hei, ja, da må du redusere gjærmengden og sannsynligvis også vannmengden. Anbefaler og heller bruke en av oppskriftene på eltefritt brød som er utviklet for å kunne heve over natten. Lykke til!