Søt bakst

SJOKOLADEDRØM PÅ NØTTEBUNN

Her får du oppskriften på en nydelig dessertkake på nøttebunn, med deilig sjokoladekaramell. Bunnen er laget av nøtter og marengs, så denne kaken er naturlig fri for gluten.

Jeg mener å huske at jeg fant denne oppskriften i et blad, men er usikker på hvilket. Den har siden blitt bakt mange ganger, og nå håper jeg også du vil få glede av den. Det er ikke ofte jeg deler oppskrifter som jeg ikke har komponert selv, men denne er så god at den må ut på bloggen så andre kan få glede av den.

Det er enkelt å gjøre oppskriften laktose- eller melkefri. Se nederst i innlegget.

Du trenger

Nøttebunn

 • 100 g valøtter
 • 100 g mandler
 • 100 g hasselnøtter
 • 200 g sukker
 • 5 eggehviter

Sjokoladekaramell*

 • 100 g sukker
 • 1 dl vann
 • 100 g smør
 • 100 g mørk sjokolade (70%)
 • 5 eggeplommer
 • 2 gode klyper havsalt

*Om du ønsker en liten snert i smaken kan du tilsette 2-3 ss konjakk i sjokoladekaramellen.

Slik gjør du

1. Sett ovnen på 150 grader. Smør kantene på en kakeform på 24 i diameter og ha bakepapir i bunnen av formen.

2. Kjør nøttene i en foodprocessor eller blender. Del så eggehviten fra eggeplommen. Sett eggeplommene til side og ha så eggehvitene over i en ren og tørr bakebolle. Tilsett en liten klype salt. Pisk med ballongvisp til eggehvitene skummer. Tilsett så sukkeret litt etter litt. Pisk til eggehvitene er blitt til stiv marengs (du skal kunne snu bakebollen på hodt uten at noe renner ut).

3. Vend så hakkede nøtter forsikting inn i marengsen. Fordel så i kakeformen. Stek midt i ovnen i ca. 60 minutter. Alle ovner er forskjellige, så sjekk underveis. Om bunnen begynner å ta farge (bli brun), så er det et tegn på at den (snart) er ferdig. Sjekk da med en fyrstikk el. Sett til avkjøling på en rist (i formen).

Sjokoladekaramell

4. Grovhakk sjokoladen. Smelt sukkeret til karamell i en kjele (den må ikke ha teflon). Ikke rør i sukkeret når det smeltes (da kan det krystaliseres). Når sukkeret er blitt til lys karamell tilsetter du vannet. Sukkeret vil da flake seg. La småkoke til alt sukkeret er smeltet (fisk evt. ut sukkerklumper). Ta kjelen av varmen og tilsettt smøret og grovhakket sjokolade. La stå 2 minutter før du rører den glatt. La blandingen avkjøles noe før du rører inn eggeplommene.

5. Skjær rundt kanten på kaken, ta bort kakebunnen og bakepapiret og ha den over på et kakefat. Sett kakeringen over kaken og fordel sjokoladekaramellen over kaken. Oppbevar kaken i kjøleskapet over natten.

6. Før servering skjærer du rundt kakeringen. Riv gjerne litt sjokolade over. Server som den er eller med litt krem til – og nytraktet kaffe.

Allergiinfo

Ved laktoseintoleranse erstatter du smøret med laktosefritt smør og benytter en mørk sjokolade uten laktose. Ved melkeallergi bruker du melkefri margarin og sjokolade uten melk.

Legg inn en kommentar