Søt bakst

GLUTENFRIE FASTELAVNSBOLLER MED SYLTETØY

img_7323Nå er det snart tiden for glutenfrie boller med krem – fastelavn nærmer seg.

Oppskriften min på glutenfrie boller er en av topp tre mest populære oppskrifter her på bloggen. Jeg har brukt lang tid på å komme frem til denne oppskriften, så da er det ekstra gøy når den blir såpass populær.

Som all glutenfri gjærbakst er bollene klart best når de er nystekte, så frys bollene dere ikke spiser. Dersom du ønsker å gjøre klar deigen dagen før, kan du bruke oppskriften på eltefrie skolebrød.

Du kan enkelt gjøre oppskriften melkefri, se nederst i innlegget.

Oppskriften gir ca. 10 glutenfrie fastelavnsboller med syltetøy.

Du trenger

  • 340 g glutenfritt fint mel + mel til utbaking*
  • 2,5 ts tørrgjær eller 1/2 pk fersk gjær
  • 90 g sukker
  • 1 ts bakepulver
  • 20 g fiberhusk (2 ss)
  • 1/2 ts kardemomme
  • ¼ ts salt
  • 350 g kald melk**
  • 75 g smør, i terninger
  • 1 egg

Pynt

  • 1 egg, til pensling
  • Kremfløte (eller ferdig krem)
  • Jordbærsyltetøy

*jeg bruker TORO glutenfri fin kakemiks (mengden i oppskriften tilsvarer en pose), og jyttemel til utbaking (den blå).

** Du kan lese om hvorfor jeg bruker kald væske her.

Slik gjør du 

1. Ta gjerne smør og  egget ut av kjøleskapet i god tid før du skal bake.

2. Legg rosinene i bløt i varmt vann (det gjør bollene ekstra saftige).

3. Ta frem en kjøkkenmaskin med k-spade. Mål opp alt det tørre i bakebollen og bland sammen. Mål opp melken og tilsett egget. Visp sammen. Mens kjøkkenmaskinen går på lav hastighet tilsetter du melkeblandingen, litt og litt. Etter en liten stund er alt blandet inn og deigen er jevn, da tilsetter du smøret i terninger.

Elt så deigen i 15 minutter på middels hastighet. La rosinene renne godt av på et kjøkkenpapir el. og tilsett de så i deigen. Bland de raskt inn. Samle deigen i bakebollen, dekk med plast og sett til heving i 1,5 time.

4.  Ta litt mel på benken (jeg bruker jyttemel). Elt deigen i bakebollen med en slikkepott og velt ut deigen. Elt så deigen videre på kjøkkenbenken ved bruk av slikkepotten (da deigen klisser en del) – bruk så lite mel som mulig. Fortsett å tilsette mel til du kan samle deigen i en stor ball. La så deigen hvile på kjøkkenbenken i 10-15 minutter.

5. Form deigen til ti emner som du triller til boller. Obs hvis deigen klisser for mye til at du kan forme de til boller så bruk mer mel. Du skal kunne trille bollene ut.

Sett på stekeplate med bakepapir og la heve tildekket i 60 minutter.

6. Sett ovnen på 225 grader. Pensle de glutenfrie bollene med sammenvispet egg og stek midt i ovnen i ca. 10 minutter. Følg med mot slutten av steketiden. Steker du de for lenge kan de bli litt tørre, så pass på. La avkjøles på rist.

7. Rett før serering deler du bollene i to og fyller de med syltetøy og krem, mmmmm.

Glutenfrie boller er klart best når de er helt ferske. Så spis alle med en gang, eller frys ned de dere ikke spiser. Fryste boller skjerper du i ovnen rett fra fryst tilstand på 200 grader i ca 10 minutter.

Baketips

Pass på at overflaten på bollene er glatt og uten sprekker, hvis ikke vil du få sprekker når bollene stekes.

Allergiinfo

Ved laktoseintoleranse bruker du laktosefri melk, laktosefritt smør og laktosefri krem. Ved melkeallergi bruker du soyamelk (usøtet), margarin uten melk og soyafløte.

Følg meg gjerne på Instagram (glutenfrihet.no).

img_7324

2 kommentarer om “GLUTENFRIE FASTELAVNSBOLLER MED SYLTETØY

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s