Søt bakst

GLUTENFRI SJOKOLADEKAKE I FLERE LAG


Her kommer oppskriften på en glutenfri etasje-sjokoladekake. Hvert lag er dekket med luftig og tykk sjokoladekrem. Det som er så gull med denne oppskriften er at kaken blir saftig og allikevel enkel å dele. Du bestemmer selv om du vil ha to, tre eller fire lag. Fordi denne kaken ble lagd til en bursdag jeg skulle i, har jeg ikke bilde av den inni. Men det blir nok ikke lenge til jeg lager den igjen, og da skal jeg få tatt et bilde eller to.

I denne oppskriften har jeg kaffe i kaken. I selve kaken får kaffen frem sjokoladesmaken, men uten at det smaker kaffe. I glasuren gir den en rund smak av mokka. Jeg sverger til kaffe i sjokoladeglasurer, men ønsker du ikke mokkasmak kan du bruke melk istedet.

Det er enkelt å gjøre oppskriften melkefri eller laktosefri, se nederst.

Du trenger

Kakebunner

  • 200 g smør, smeltet
  • 100 g melk (1 dl)
  • 200 g glutenfritt mel*
  • 1,5 ts bakepulver
  • 50 g bakekakao
  • 325 g sukker
  • 1 ss vaniljesukker
  • ¼ ts salt
  • 2 egg (M)
  • 150 g rømme
  • 150 kaffe (1,5 dl vann + 2 ts instant kaffe)

* Jeg bruker TORO Glutenfri Kakemiks

Sjokoladeglasur

  • 1 dl kaffe (laget av 2 ts intstant kaffe)
  • 150 g mørk sjokolade, ca 55%
  • 200 g smør, romtemperert
  • 150 g melis
  • 40 g bakekakao
  • 1 ss vaniljesukker
  • 2 klyper salt

Pynt

  • 1 kurv jordbær
  • 100 g mørk sjokolade, smeltet
  • Evt. 1 kurv bringebær
  • Evt. melisdryss

Utstyr

  • 2 kakeformer à 20 cm i diameter

 

Slik gjør du

1. Sett ovnen på 175 grader og ta smøret til glasuren ut av kjøleskapet (del gjerne i terninger så går det fortere å romtemperere det).

2. Smør 2 kakeformer à 20 cm i diameter og dekk bunnen med bakepapir.

3. Smelt smøret. Tilsett melken og rør sammen. Visp så inn egg og rømme. Mål opp og bland sammen de tørre ingrediensene i bakebollen.

4. Lag kaffen. Ha 2 ts instant kaffe i en liten bolle og tilsett akkurat nok kokende vann til å røre det ut. Ha så i kaldt vann til du har 150 gram (1,5 dl).

Tilsett smørblandingen i bakebollen med det tørre mens du visper. Tilsett kaffen helt tilslutt. (Jepp, du har gjort riktig, deigen skal være ganske flytende).

5. Fordel deigen jevnt mellom de 2 formene, ca 650 g per form. Stek på nederste rille i 30-35 minutter.  (Obs har du ulik mengde deig i de to formene kan en bli ferdig tidligere enn den andre). Sjekk med baksiden av en fyrstikk el. mot slutten av steketiden.

Ønsker du å lage tre bunner (det pleier jeg), så tar du 1/3 i en form og 2/3 i den andre. Vær da obs på at den ene vil bli ferdig tidligere enn den andre.

6. La avkjøles i formen i 20 minutter før du flytter kakebunnene over på en rist.

Glasur

7. Hakk sjokoladen i små biter. Lag kaffe og ha over i en liten kjele. Tilsett sjokoladen og  la smelte. Ikke rør før sjokoladen har smeltet. (Om sjokoladen ikke smelter helt kan du sette kjelen på lav varme).

8. Mens sjokoladen smelter rører du smøret glatt, mykt og tykt med en sleiv eller slikkepott. Rør så inn melis, kakao, salt og vaniljesukker. Tilsett tilslutt sjokoladeblandingen i smøret og rør sammen.

9. Skjær av evt. topper på kakebunnene. Del hver del i to om du vil ha fire deler. (Om en er blitt veldig mye lavere enn den andre vil jeg anbefale å kun dele den som er tykkest). Ha så sjokoladeglasuren på den nederste delen og legg den andre over. Gjenta for alle delene og fordel så glasuren over hele kaken. Hvis du synes kaken er litt lealaus kan du sette den inn i kjøleskapet så glasuren får stivnet. (Ta gjerne kakeringen rundt så er du helt sikker på at kaken holder seg på plass).

10. Jeg har pyntet kaken med jordbær som jeg har dekket med smeltet mørk sjokolade. Deretter har jeg ringlet mørk sjokoalde over kaken og på sidene. Jeg serverte så kaken med friske bringebær og drysset litt melis over rett før servering.

Om kaken trenger litt tid i kjøleskapet for å få satt seg, så er det lurt å la den får stå litt ute på benken før du skal servere den så sjokoladekremen får mykt seg opp igjen.

Allergiinfo

Ved laktoseintoleranse bruker du laktosefri rømme, laktosefri melk, sjokolade uten melk og melkefri margarin.

Ved melkeallergi bruker du oatly sin rømme (om du tåler den), om ikke bruker du soyabasert rømme, soyamelk, sjokolade uten melk og melkefri margarin.

img_3566

 

 

 

 

4 kommentarer om “GLUTENFRI SJOKOLADEKAKE I FLERE LAG

  1. Hei! Kan man bruke et annet naturlig glutenfritt mel i stedet for melmiks i denne oppskriften? Evt en blanding av glutenfrie melsorter?

    Hilsen Ingvill

    1. Hei, det er nok fult mulig – men balansen mellom de meltypene kan ha mye å si for smak og endelig resultat, så da må du bare prøve deg frem 🙂

      1. Takk for tilbakemeldingen! Har sett på de andre oppskriftene dine at du har brukt fint rismel, så tenker å prøve meg på det, men det finnes så mange typer. Hvilken type fint rismel bruker du når du baker kaker? Er det den grønne pakken til Urtekram eller en annen type?

      2. Ja, men jeg bruker primært «rene melsoeter» på grov bakst fordi det er viktig for meg at det er sunt og næringsrikt. Når det kommer til sunn bakst så har jeg ikke det fokuset og derfor bruker jeg melmikser her, som jo er mye enklere for folk flest 🙂

Legg inn en kommentar