Grov bakst

GLUTENFRITT BRØD, ELTEFRITT MED CHIA

Dette gode glutenfrie brødet er et eltefritt “grytebrød”. Fordi det stekes i en stor jerngryte i ovnen får det en skikkelig god skorpe. Kanskje noe å prøve til helgen? Hvis du rører deigen sammen kvelden før har du nybakt deilig brød til lunsj.

Oppskriften gir et stort glutenfritt grytebrød, bakt med sunne glutenfrie melsorter. Og resultatet, utrolig godt!!

Brødet inneholder chiafrø. Chiafrø har et høyt innhold av næringsstoffer og karakteriseres som «supermat». En spiseskje med chia er like næringsrik som en smoothie laget av laks, spinat og veksthormoner, mener Christopher McDougall som har skrevet bestselgeren ‘Født til å løpe’;) Chiafrø gir saftig bakst fordi frøene absorberer mye veske; og ingenting er vel bedre enn det 🙂 Du kan lese mer om de ulike meltypene jeg bruker og hvor du får kjøpt de her.

I utviklingen av oppskriften har jeg brukt en jerngryte som er 23 cm i diameter, men det går fint å bruke en jerngryte som er noe mindre også.

Du trenger

 • 200 g havregryn
 • 150 g bokhvetemel + litt til utbaking
 • 150 g maismel
 • 100 g rismel
 • 40 g chiafrø
 • 100 g solsikkekjerner + til pynt
 • 25 g  fiberhusk
 • 2/3 ts tørrgjær
 • 1,5 ts salt
 • 10 dl vann, romteperert

Utstyr

 • Jerngryte med lokk

Slik gjør du

1. Mål opp og bland sammen alle de tørre ingrediensene i en stor bakebolle. Tilsett vannet (romtemperert), og bland sammen med en slikkepott. Pass på at det ikke er klumper i deigen eller mel i bunnen av bakebollen. Dekk med plastfolie og sett til heving på kjøkkenbenken i 12 timer eller lenger.

2. Elt deigen i bakebollen ved bruk av en slikkepott. Deigen skal nå være klissete men samlet. Ha godt med mel på benken (bokhvetemel eller jyttemel om du har det) og velt deigen ut. Kna og brett deigen ved hjelp av en slikkepott. Dryss mel under for hver gang du snur på deigen.

Form deigen til en runding og dryss litt mel over. Sett bakebollen over eller dekk med et kjøkkenhåndkle. La heve i 60 minutter.

3. Mot slutten av hevetiden setter du ovnen på 250 grader og setter inn jerngryten.

4. Etter at jerngryten har stått 10 – 15 minutter i varm ovn. Legger du brødet i gryten og setter på lokket. (Hvis brødet er litt for stort for gryten kan du brette det og legge det med skjøten ned).

Sett tilbake nederst i ovnen og senk temperaturen til 225 grader. Stek brødet med lokket på i 30 minutter. Ta så av lokket og stek videre i ca 45 minutter til du har en mørk brun og hard skorpe. Stek heller for lenge enn for kort. Total steketid er altså 60-75 minutter.

5. La brødet avkjøles på rist og nyt nybakt. Obs. Det er viktig at brødet får tid til å avkjøles før du skjærer i det, om ikke vil det bli deigete.

Oppbevar i et kjøkkenhåndkle, har du brødet i plast vil det bli klissete inni.

Baketips

Brødet holder seg fint på benken i flere dager, men er stort. Så skjær gjerne litt av brødet i skiver og legg i fryseren.

3 kommentarer om “GLUTENFRITT BRØD, ELTEFRITT MED CHIA

 1. Hei, finner ikke ut hvor mye honning det skal være i oppskriften? Og kan man bruke bakepapir i bunnen av pannen?

  1. Hei,
   her var det en liten feil. Det skal ikke være honning i, beklager det!

   Du skal ikke ha bakepapir i gryten, men kan gjerne drysse litt mel i før du legger deigen i – så lenge du varmer gryten opp i forkant av steking vil ikke brødet klistre seg fast 🙂

 2. Kan man bruke vanlig brødform til denne oppskriften? Hvis ja, hvilken størrelse på brødformen? 🙂

Legg inn en kommentar