Grov bakst

GLUTENFRITT BRØD, ELTEFRITT MED CHIA


Dette gode glutenfrie brødet er et eltefritt «grytebrød». Fordi det stekes i en jerngryte i ovnen får det en skikkelig god skorpe. Kanskje noe å prøve til helgen? Hvis du rører deigen sammen kvelden før har du nybakt deilig brød til lunsj.

Brødet inneholder chiafrø. Chiafrø har et høyt innhold av næringsstoffer og karakteriseres som «supermat». En spiseskje med chia er like næringsrik som en smoothie laget av laks, spinat og veksthormoner, mener Christopher McDougall som har skrevet bestselgeren ‘Født til å løpe’;) Chiafrø gir saftig bakst fordi frøene absorberer mye veske; og ingenting er vel bedre enn det 🙂 Du kan lese mer om de ulike meltypene jeg bruker og hvor du får kjøpt de her.

Du trenger

  • 200 g havregryn
  • 150 g bokhvetemel + litt til utbaking
  • 150 g maismel
  • 100 g rismel
  • 40 g chiafrø
  • 100 g solsikkekjerner + til pynt
  • 25 g  fiberhusk
  • 1/2 ts tørrgjær
  • 1,5 ts salt
  • 1/2 ts flytende honning
  • 10 dl vann, romteperert

Utstyr

  • Jerngryte med lokk

Slik gjør du

1. Mål opp og bland sammen alle de tørre ingrediensene i en stor bakebolle. Tilsett vannet (romtemperert) og honningen, og bland sammen med en slikkepott. Pass på at det ikke er klumper i deigen eller mel i bunnen av bakebollen. Dekk med plastfolie og sett til heving på kjøkkenbenken i 12 timer eller lenger.

2. Elt deigen i bakebollen ved bruk av en slikkepott. Deigen skal nå være klissete men samlet. Ha godt med mel på benken (bokhvetemel eller jyttemel om du har det) og velt deigen ut. Kna og brett deigen ved hjelp av en slikkepott. Dryss mel under for hver gang du snur på deigen.

Form deigen til en runding og dryss litt mel over. Sett bakebollen over eller dekk med et kjøkkenhåndkle. La heve i 60 minutter.

3. Mot slutten av hevetiden setter du ovnen på 250 grader og setter inn jerngryten.

4. Etter at jerngryten har stått 10 – 15 minutter i varm ovn. Legger du brødet i gryten og setter på lokket. (Hvis brødet er litt for stort for gryten kan du brette det og legge det med skjøten ned).

Sett tilbake nederst i ovnen og senk temperaturen til 225 grader. Stek brødet med lokket på i 30 minutter. Ta så av lokket og stek videre i 20-30 minutter til du har en mørk brun og hard skorpe.

5. La brødet avkjøles på rist og nyt nybakt.

Baketips

Skjær det dere ikke spiser i skiver og legg i fryseren.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s