Søt bakst

MARSIPANKULER MED SJOKOLADETREKK


Deilige marsipankuler med sjokoladetrekk hører julen til. Men det er helt opp til deg hvor komplikado du ønsker å gjøre det. Her får du tre alternative oppskrifter. Jeg har prøvd alle tre og har en klar favoritt. Selvom jeg er forkjemper av å lage ting fra bunnen av, så synes jeg faktisk den enkleste metoden her – ved bruk av kjøpt marsipan er den aller beste. Det har jeg alltid gjort, til mammas fortvilelse som alltid lager marsipanen selv. Resten av familien min mener mammas marsipan er best, men for meg er det enkle det beste akkurat når det kommer til marsipankuler. Der var katta ute av sekken. Så over til de ulike metodene.

Oppskriftene gir ca. 20 marsipankuler.

Obs. Fremgangsmåten for sjokoladetrekket er nederst i innlegget.

Metode 1: lett som en plett

 • 1 pakke marsipan* (ca 400g)
 • 100 gram mørk sjokolade
 • 1 ss kokosolje eller delfiafett
 • Valnøtter

*Jeg bruker Odense ekte marsipan.

Metode 2: som også er veldig enkel

Oppskriften gir 350 gram marsipan.

Du trenger

 • 175 g mandelmel*
 • 175 g melis
 • 1 egg, kun eggehviten (ca 40 g)
 • 100 g mørk sjokolade
 • 1 ss kokosolje eller delfiafett
 • Valnøtter

*Du får kjøpt mandelmel på velassorterte butikker. Jeg kjøper mandelmel hos COOP mega. Jo bedre kvalitet mandelmelet er, jo bedre blir marsipanen. Obs. viktig at du ikke kjøper fettredusert.

Slik gjør du

Bland sammen mandelmel og melis. Tilsett eggehviten, litt etter litt. Når mandelmassen begynner å samle seg knar du den sammen for hånd. Hvis du ikke klarer å samle den til en ball tilsetter du mer eggehvite. Rull til en tykk pølse og skjær i 20 skiver som du ruller til små kuler.

Metode 3: som er litt mer komplikado

Oppskriften gir 350 gram marsipan.

Du trenger 

 • 175 g mandler
 • 175 g melis
 • 1 egg, kun eggehviten
 • 100 g mørk sjokolade
 • 1 ss kokosolje eller delfiafett
 • Valnøtter

1. Kjøp avskallede mandler eller ta av skallet selv. Det gjør du ved å koke opp vann. Legg mandlene i og la ligge i ca. ett minutt, til du enkelt kan fjerne skallet ved å klemme mandlen mellom tommel og pekefinger. Skyll raskt i kaldt vann og klem av skallet på alle mandene.

2. Legg mandlene på et rent kjøkkenhåndkle og la tørke i et døgn. Snu på de et par ganger under tørkeprosessen.

3. Mal mandlene med en mandelkvern eller i hurtigmikser. Det er viktig at du maler de til de er helt fintmalt. Tilsett melisen og mal en gang til, til alt er blandet.

4. Tilsett litt av eggehviten (ikke alt på en gang). Bland sammen. Fuktigheten i mandlene vil avgjøre hvor mye eggehvite du trenger. Gjenta til massen begynner så smått å samle seg og du kan kna den helt sammen. Rull til en tykk pølse og del i 20 biter.

Sjokoladetrekk
1. Grovhakk sjokoladen og smelt over vannbad sammen med kokosoljen.

2. Dypp en og en marsipankule i sjokoladen og sett på et bakepapir. Sett en valnøtt oppå. Gjenta på alle kulene.

La stivne før du flyttet de over i en lufttett boks. Oppbevar i kjøleskapet og nyt til kaffen eller en god kopp te, mums.

Allergiinfo

Har du melkeallergi eller laktoseintoleranse bruker du sjokolade uten melk. For eksempel den fra Odense.

Baketips

Ønsker du litt variasjon? Lag Mozartkuler! Kjøp en pakke med nougat (100g) og del i 20 biter. Pakk hver nougatbit inn i midten av hver marsipankule. Det gjør du ved å klemme marsipanbiten flat, legge nougaten på midten, pakke marsipan rundt også trille den til en kule. Dypp i sjokolade som beskrevet over, (men dropp valnøtter).

Legg inn en kommentar