Søt bakst

GLUTENFRIE PEPPERKAKER UTEN EGG

Dette er 1 av 2 oppskrifter på glutenfrie pepperkaker på bloggen. Hvorfor? Fordi det finnes to ulike typer pepperkaker. Begge er like gode, men konsistensen er ulik. Den ene gir pepperkaker som er litt harde; de kan brekkes rett av uten å smule (nesten), og den andre typen er mer porøse, med konsistens som kjeks. Disse hører til den første kategorien. De er utrolig gode og perfekte til pepperkakehus eller store pepperkakehjerter om du skal ha det i vinduet. Hva man liker best kommer ofte an på hva man er vandt med. Denne oppskriften er også den klart enkleste av de to, men liker du pepperkakene mer porøse bør du gå for den andre oppskriften, den finner du her.

Det er enkelt å gjøre pepperkakedeigen melkefri. Se nederst i innlegget.

Obs. Dersom du ønsker å lage masse pepperkaker eller pepperkakehus bør du doble oppskriften.

For deilige glutenfrie pepperkaker trenger du: 

  • 150 g smør, mykt eller romtemperert
  • 210 g sukker
  • 75 g lys sirup
  • 2 ts kanel
  • 1 ts malt ingefær
  • 1/3 ts malt nellik
  • 1/2 ts kardemomme
  • 1/2 ss natron
  • 1 dl vann
  • 345 g fint glutenfritt mel* + mel til utbaking

Utstyr

  • Pepperkakeformer
  • Kjevle

Pynt

  • Melis
  • Godteri

* Jeg bruker TORO fin kakemiks i degien og jyttemel til utbaking (den blå)

Slik gjør du

1. Rør sukker, sirup og det myke smøret lyst og luftig.

2. Tilsett krydderne og natron. Rør sammen. Tilsett så halvparten av melet, vannet og så resten av melet. Deigen skal nå kunne knas sammen til en ball. Om den er for klissete til det, så bruker du litt mer mel.

3. Pakk pepperkakedeigen inn i plast og sett i kjøleskapet i 1 time, eller lenger – gjerne over natten.

4. Sett ovnen på 200 grader. Ta litt mel på benken. Kjevle ut pepperkakedeigen til den tykkelsen du liker pepperkakene. Snu deigen flere ganger under utkjevlingen og dryss litt mel under, så du unngår at pepperkakedeigen kleber seg.

Stek i 5-10 minutter (avhenger av hvor tynt du har kjevlet deigen). Følg med på det første brettet. La avkjøles litt på stekeplaten før du legger de over på rist.

Pynt etter ønsket. Ha en kjempefin førjulstid 🙂

Baketips

Prøv og lag pepperkakene i samme størrelse så godt det går. Hvis ikke vil noen bli brente i kantene eller for lite stekt og andre perfekte.

Allergiinfo

Ved melkeallergi eller laktoseintoleranse bruker du margarin uten melk og dropper å pynte med sjokolade.

**Inspirasjon til oppskriften er hentet fra kokeboken «Glædelig jul uten melk og gluten«.**

img_0429

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s