Du tror det ikke før du får smakt det. Utrolig gode, utrolig sunne og utrolig nok glutenfrie. Det jeg digger med disse, sett bortsett fra smaken er at de heves i kjøleskapet over natten. Morgenen etter tar jeg de bare ut av kjøleskapet, skrur på ovnen og vipps så har jeg varme, nystekte, hjemmelagde glutenfrie grove rundstykker til frokost. Det er en god start på helgen det.
For ca. 24 glutenfrie kaldhevede rundstykker trenger du:
- 350 gram bokhvetemel
- 170 gram havregryn
- 250 gram havremel
- 160 gram solsikkekjerner
- 50 gram linfrø
- 50 gram sesamfrø
- 2 ts salt
- 2 ss fiberhusk
- 20 gram fersk gjær (evt. 2 ts tørrgjær)
- 10 dl kaldt vann
- 4 ss olivenolje
- 1 ts honning
- egg til pensling + evt frø til å strø over
*Her kan du lese om de ulike meltypene og hvor du får kjøpt de.
Utstyr
- Kjøkkenmaskin med k-spade, evt eltekrok.
Slik gjør du:
1. Ta frem to stekebrett og sjekk at du får plass i kjøleskapet. Alternativt kan du kaldheve rundstykkene i en kald bod, et kaldt soverom el.
2. Mål opp alt det tørre. Bruker du fersk gjær smuldrer du gjæren i melet. Bland sammen.
3. Mål opp kaldt vann, olje og flytende honning. Tilsett i bakebollen og bland alt sammen. Bruk en slikkepott for å sjekke at det ikke har festet seg mel i bunnen eller klumpet seg på K-spaden.
4. Elt deigen på middels hastighet i 10 minutter i kjøkkenmaskinen. Deigen er nå ganske så klissete, men fast. Skrap deigen av k-spaden og samle deigen i bakebollen. La hvile i fem minutter.
Ved glutenfri bakst vil ikke deigen samle seg slik den gjør når man baker med hvetemel. Det er viktig at den er ‘klissete’ hvis ikke blir resultatet tørt og smulete.
5. Ta frem to stekebrett og dekk de med bakepapir. Ta en stor spiseskje med deig, bruk olje på hendene og form til rundstykker. Sett på stekeplaten. Fordi deigen er klissete er dette litt kladdete, men resultatet er definitivt vert innsatsen.
Du kan vente til i morgen med å forme de til rundstykker, da er det ikke så klissete. Bruk da to spiseskjeer og sett 20-24 jevnstore emner fordelt på de to stekebrettene.
Dekk stekeplatene med plastfolie og sett de i kjøleskapet over natten.
6. Når du står opp tar du brettene ut av kjøleskapet og fjerner plasten.
Hvis du ikke har formet deigen til rundstykker, bruker du litt olje på hendene og lager rundstykker.
Dekk med et kjøkkenhåndkle og la rundstykkene hvile i 20 minutter på kjøkkenbenken, men gjerne lenger. Sett ovnen på 220 grader over- og undervarme.
7. Pensle rundstykkene med sammenvispet egg og strø gjerne over havregryn eller korn. Stekes på midterste rille i 20 – 25 minutter, til rundstykkene er gyllne og gjennomstekte. Følg med mot slutten av steketiden. Avkjøl rundstykkene på rist og nyt nybakte rundstykker til frokost.
Velbekomme!
**Inspirasjon til tilberedning er hentet fra Trines matblogg.**